Kripto tržišta 22. jula susrećemo miks crvenog i zelenog (pad i rast) sa nekoliko altkoina među prvih top 20 čija je vrednost opala za oko 1% tokom prethodna 24 časa dok je bitkoin (BTC) povratio cenu od 7.500 dolara, prema podacima sa Coinmarketcap-a.

Nakon nedelje solidnog rasta, nijedan od top 20 altkoina (po tržišnoj kapitalizaciji odnosno CoinMarketCap-u) nije zabežio rast ili pad veći od 1%, što nam pokazuje relativno statičan rast.

Market visualization

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

Bitkoin je probio barijeru od 7.500 dolara, skočio za jedan procenat u period od 24h i trguje se na nivou od 7.516 dolara u vreme pisanja ovog članka. Najveća kriptovaluta porasla je ove sedmica za čak 18%, a njom se trgovalo za oko 1.000 dolara manje u prošli ponedeljak (16. jul). Bitkoin takođe beleži ovomesečni rast za oko 21%.

Bitcoin price chart

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Nasuprot tome, itirijum danas beleži manji pad, oko 0,5% u period od 24 časa. Najveći altkoin zabeležio je ove nedelje samo manji rast koji iznosi oko 3%, a njegova trenutna cena je 463 dolara.

Ethereum price chart

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Ukupna tržišna kapitalizacija polako podiže svoju vrednost, veća je za 1% u odnosu na prethodni dan i trenutno je procenjena na oko 285 milijardi dolara.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije kriptovaluta. Izvor: Coinmarketcap

Dok je ukupna tržišna kapitalizacija trenutno manja od ovonedeljne rekordne brojke od oko 300 milijardi dolara, bitkoinova dominacija u odnosu na ostale altkoine ove nedelje je porasla, za oko 3% i sada ukupno iznosi 45%.

Percentage of Total Market Cap (Dominance)

Udeo u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji. Izvor: Coinmarketcap

Ove nedelje smo videli potencijalni korak institunacionalnih igrača ka kripto industriji, gde je  investicioni gigant BlackRock objavio da razmatra pokretanje bitkoin fjučersa.

U petak (20. jul), Chichago Mercantile Exchange (CME) izvestio je da se prosečni dnevni obim trgovanja bitkoin fjučersima povećao za 93% u drugom kvartalu ove godine u odnosu na prvi kvartal, dok je broj otvorenih bitkoin fjučers ugovora takođe porastao za 58%.

Takođe u petak (20. jul), direktor BitMEX berze Artur Hejs je komentarisao da iako trenutno imamo naznake oporavka tržišta, bitkoin još uvek nije dotakao dno i očekuje da će u najskorijem periodu pasti na nivo od 5.000 dolara, ali očekuje da će na kraju godine završiti na nivou od 50.000 dolara.

 

Pripremio: Bojan Zečević