24. jul: Bitkoin (BTC) se jutros probio iznad 8000 dolara, dok glavna kriptovaluta nastavlja da nadmašuje ostale kriptovalute, prema podacima sa Coin360.

U danima nakon snažnog rasta koji je 16. jula pojačao kripto tržište i ubrzao se 17. jula, bitkoin je zadobio pozitivan zalet, dok su ostali altkoini skliznuli na negativnu teritoriju.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 8.009 dolara u vreme pisanja, sa rastom od 3,9% na dan. Vodeća kriptovaluta je dobila preko 200 dolara u roku od sat i po ovog jutra i dostigla 7.991 dolar, a zatim je probila tačku otpora od 8.000 dolara, dostigavši najvišu vrednost u poslednja 24 sata od 8.031 dolara.

Nedeljni i mesečni dobici bitkoina sada su oko 3,8% i 34%, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Bitcoin 24-hour price chart

24-časovni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Dominacija BTC-a po tržišnoj kapitalizaciji na kripto tržištu juče je dostigla svoj najviši nivo za 2018. godinu, prešavši 46%, nivo poslednji put viđen 20. decembra 2017. godine, kada se njime trgovalo za nešto manje od 20.000 dolara. Danas se dominacija povećala na 46,8% u vreme pisanja.

Percentage of total market cap (dominance) from CoinMarketCap

Procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacije) sa CoinMarketCap-a

Itirijumom (ETH) se trguje za oko 468 dolara u vreme pisanja, sa rastom od 1,2% na dan. Nakon što je dostigao maksimum od 510 dolara 18. jula, naknadni pad je zabeležio da se do 20. jula trgovalo sa 444 dolara. Danas je ovaj altkoin zabeležio skroman rast i dostigao je visoku vrednost od 472 dolara. Itirijum je izgubio nešto manje od 1% na nedeljnom nivou, ali na mesečnom je dobio 4,77%.

Ethereum’s 24-hour price chart

24-časovni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, top 10 novčića po tržišnoj kapitalizaciji su mešovito u crvenom i zelenom, a neki altkoini su zabeležili solidan rast od preko 4%.

Lajtkoin (LTC) raste preko 3,5% na dan i trguje se za oko 87 dolara, prema CoinMarketCap-u. Bitkoin keš (BCH) je takođe u porastu za preko 4,5% i trguje se za 851 dolara u vreme pisanja.

U međuvremenu, EOS, IOTA (MIOTA) i kardano (ADA) su u padu, sa gubicima od 1% do 2% na dan u vreme pisanja.

Od prvih 20 novčiča na CoinMarketCap-u, monero (XMR) ima najveći učinak. Monero je u porastu za skoro 4% i trguje se za oko 140 dolara u vreme pisanja. Nakon što je probio 148 dolara 18. jula, novčić je kasnije zabeležio pad na 127 dolara 21. jula i njime se trgovalo oko tog nivoa sve do jučerašnjeg porasta koji se nastavlja i danas.

Monero 7-day chart

Nedeljni grafikon monera. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 294 milijardi dolara u vreme pisanja, približavajući se najvišem nedeljnom nivou od oko 300 milijardi dolara.

Weekly high in the total market capitalization of all cryptocurrencies from CoinMarketCap

Najviši nedeljni nivo ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Iako je tržište danas više mešovito, nedavno odstupanje bitkoina od drugih kriptovaluta navelo CNBC savetnika za trgovanje Rana Noj-Nera da se usudi da kaže da smo možda na vrhuncu pozitivnog trenda. Analitičar pripisuje snažan učinak glavnog novčića vestima da ETF gigant BlackRock koji upravlja imovinom od 6,3 milijardi dolara počinje da procenjuje potencijalnu angažovanost u bitkoinu. Prema Noj-Nerovom scenariju:

"-BTC raste u očekivanju ETF-a na račun altkoina.

- Investitori počinju da obraćaju više pažnje na BTC pošto dobija povraćaj.

- Ponovo novi priliv novca uključujući i institucionalna sredstva.

- BTC raste, investitori izlaze i investiraju u altkoine.

- Tržište ponovo u plusu..."

Dok mnogi smatraju da će kripto-baziran ETF biti "sveti gral" za kripto industriju, vesti da bi BlackRock mogao da uđe u trgovanje bitkoin fjučersima mogle bi se pokazati još razornijim, s obzirom na sugestije stručnjaka uključujući i Toma Lija iz Fundstrat-a da je “mučna” slabost cene bitkoina ovog proleća bila povezana sa istekom ugovora za bitkoin fjučerse.

U maju, Banka saveznih rezervi San Franciska je na sličan način tvrdila da je pad bitkoina bio rezultat uvođenja trgovine fjučersima na CBOE, a zatim i CME, u decembru 2017. godine.

Ove nedelje, CME je otkrio da je prosečan dnevni obim bitkoin fjučersa na svojoj platformi porastao za 93% u drugom kvartalu u odnosu na prvi kvartal 2018. godine, takođe ukazujući na to da je broj otvorenih ugovora premašio 2.400 - što je povećanje za 58% u odnosu na prvi kvartal.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić