23. jul: Nakon velikog uspona koji je počeo 16. jula, cenovni učinak bitkoina (BTC) se razlikovao od drugih najznačajnijih kriptovaluta. Kao što pokazuju podaci sa Coin360, glavni novčić nastavlja da se gradi na nedavnim dobicima, dok se većina glavnih altkoina trudi da održi pozitivan momentum.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 7.740 dolara, sa povećanjem od 3,17% na dan u vreme pisanja. Vodeća kriptovaluta se postepeno približavala sve većoj ceni cele nedelje, čime je konsolidovala rast nakon oštrih skokova 16. i 17. jula.

Dominacija BTC-a po tržišnoj kapitalizaciji na čitavom kripto tržištu dostigla je svoj najviši nivo i u 2018. godini, prešavši 46%, nivo poslednji put viđen  22. decembra 2017. godine, kada se novčićem trgovalo malo ispod 20.000 dolara.

Percentage of total market cap (dominance) from CoinMarketCap

Procenat ukupne tržišne kapitalizacije (dominacije) CoinMarketCap

Nedeljni i mesečni dobici bitkoina su na pozitivnoj teritoriji, sa oko 15,8% i 24%.

Bitcoin 7-day price chart. Source: Cointelegraph Bitcoin Price Index

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) nije uspeo da održi svoje nedavne dobitke, pri čemu se glavnim altkoinom trgovalo sa oko 452 dolara u vreme pisanja, sa padom od 2,55% na dan. Posle najvišeg nedeljnog nivoa od 510 dolara 18. jula, naknadni pad je zabeležio da se do 20. jula trgovalo sa 444 dolara, pre nego što se vratio na trenutni nivo. Itirijum sada gubi 5,66% u nedelji, i  6,42% na mesečnom nivou.

High point in Ethereum’s 7-day price chart. Source: Cointelegraph Ethereum Price Index

Najviša tačka na nedeljnom grafikonu cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, svih top 10 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, osim bitkoina, susreću se sa gubicima između 1% i 5% na dnevnom nivou u vreme pisanja.

IOTA (MIOTA) gubi 3,7% na dan, a trguje se za oko 0,95 dolara u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u. Kardano (ADA) je izgubio oko 3,68% i trguje se za oko 0,16 dolara u proteklih 24 sata u vreme pisanja.

Od prvih 20 novčića na CoinMarketCap-u, Monero (XMR) je pokazao najveći učinak, sa rastom od 4,24%, trguje se za 135 dolara u vreme pisanja. Nakon što je dostigao 148 dolara 18. jula, novčić je zabeležio naknadni pad od 127 dolara 21. jula i njime se trgovalo oko tog nivoa sve do današnjeg snažnog rasta.

Nedeljni grafikon cene monera. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je oko 284 milijardi dolara u vreme pisanja, što je manje od nedeljnog najvišeg nivoa od oko 299 milijardi dolara.

Najviši nedeljni nivo ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Ranije danas, Cointelegraph je izveštavao o značajnim napomenama bivšeg potpredsednika američkog investicionog bankarstva u JPMorgan Chase-u, koji je predložio da blokčein "možda može da bude ključ za izbegavanje sledeće globalne finansijske krize".

Kina, koja održava svoj oštar stav prema decentralizovanoj kripto imovini, susrela se sa talasom pozitivnih vesti o blokčeinu. Danas je Nanking, glavni grad kineske provincije Đangsu, pokrenuo investicioni fond od 1,48 milijardi američkih dolara za podsticanje razvoja projekta za tokenizaciju i javni blokčein, a tri velika telekomunikaciona operatera su pokrenuli blokčein istraživačku grupu.

Na sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka (FATF) zemalja G20 ovog vikenda iznet je pozitivan stav prema blokčeinu sa više opreza. FATF je odložio donošenje brzih regulatornih preporuka za kripto imovinu do oktobra, nakon ranijih predloga da se zagovaraju "vrlo specifične" mere za novu sferu.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić