Zainteresovanost za kupovinu bitkoina u Venecueli je značajno porasla u proteklih 3 meseca, prenosi Criptonoticas 6 juna.

Venecuela je doživela prvi bum u kriptovalutama početkom 2017, kada je postavljen rekord trgovine od čak 805 bitkoina za nedelju dana.

Venezuelan bolivar to Bitcoin exchange volume

Obim trgovanja venecuelanskog bolivara za bitkoin. Izvor: LocalBitcoins

Posle toga interes za kriptovalute u Venecueli je opao i obim trgovanja je pao na nivo razmene od samo 150 bitkoina nedeljno.

Međutim kako Criptonoticas prenosi, u prvih 5 meseci 2018, investiranje u bitkoin je ponovo naglo skočilo u Venecueli. Obim trgovanja venecuelanskog bolivara prema bitkoinu je porastao za čak 138% od marta do aprila, i 39% od aprila do maja.

Prva nedelja juna je takođe pratila ovaj trend. Tokom zadnje nedelje maja 4,9 triliona bolivara je potrošeno na bitkoine, dok se obim trgovanja tokom prve nedelje juna povećao za 40,8% i dostigao 6,9 triliona.

Criptonoticas povezuje rast interesovanja za bitkoin sa hiperinflaciju u Venecueli. Bolivar nastavlja da pada i hiperinflacija krajem maja prelazi 25,000% po izveštaju Forbsa.

Prema izveštaju Similarweb-a, građani Venecuele predstavljaju većinu korisnika na menjačnici Localbitcoin, dok su posle njih građani iz Amerike i Velike Britanije.
 

 

Pripremio: Stevan Kostić