Nadogradnja Bitkoin keša (BCH) koja će povećatio veličinu bloka sa 8MB na 32MB i dodati ili reaktivirati bitkoin skript operativne kodove (Op kodovi) je aktivirana 15. maja.

Hard-fork koristi Median Time Past (MTP) za inicijaciju, i aktiviraće se nakon bloka čija je MTP vremenska odrednica (timestamp) 1526400000 u 16:14h po Griniču.

Bitcoin ABC, implementacija bitkoin keš ful-nodova, je objavio 1. aprila da je dostupan testnet Bitcoin ABC 0.17.1 sa nadograđenim ful-nodovima, napominjući da je neophodno da se svi BCH ful-nodovi ažuriraju i da su obaveštene sve velike berze i provajderi usluga kripto-novčanika. BitcoinCash.org navodi da je ovo prva od nekoliko nadogradnji koje su planirane.

Na Reddit-u smo mogli da pročitamo objašnjenje najnovije nadogradnje da se “otvara put za buduće usvajanje, kao i nove funkcionalnosti koje se dodaju poput op kodova”. Stiv Šeders, koautor za ponovno uspostavljanje op kodova, je postavio na svom blogu da je reaktivacija ranije onemogućenih op kodova privlačna za programere i mogla bi doneti novu vrednost BCH ekonomiji.

Argumenti protiv povećanja veličine bloka uključuju operacije ful-nodova skupljim, što čini mrežu manje decentralizovanom, kao i sporiju ekspanziju mreže.

Iako Rodžer Ver nije direktno pomenuo nadogradnju, na svom tviter nalogu je objavio uverenje da je BCH, među svim bitkoin hard-forkovima, najviše prati Satošijevu viziju:

 

BCH, koji predstavlja hard-fork bitkoin blokčeina od avgusta 2017. godine, predstavlja se kao originalni bitkoin (BTC) i da je superiorniji od BTC-a zbog niskih troškova obrade transakcija. Međutim, krajem februara ove godine naknade za BTC transakcije su bile jeftinije od BCH transakcija.

Velika veličina BCH bloka je još jedna karakteristika koja ga izdvaja od BTC-a. To je zbog pokušaja Satošija Nakamota da izbegne podelu blokčeina u slučaju da neki rudari proizvedu velike blokove koje drugi rudari ne bi mogli da prihvate. Kako bi rešio problem skalabilnosti izazvan ograničenjima veličine BTC bloka, predložena je nadogradnja (SegWit) koju su mnoge berze poput Coinbase-a, Bitfinex-a i GDAX-a već prihvatile.