U blokčeinu bitkoin keša (BCH) danas nije bilo novog bloka pet sati. Međutim, zbog male upotrebe, zaostatak transakcije je uklonjen bez poteškoća i normalna aktivnost je nastavljena.

Podaci dostupni na blokčein pretraživaču Blockchair pokazuju da je BCH blok broj 620025 izrudaren u 02:14h 30. januara. Sledeći blok, broj 620026, pronađen je u 7:33 istog dana sa 6.950 transakcija u 2,33 megabajta, neobično visoki broj. Sledeći blok izvršio je 1.590 transakcija u 0,56 megabajta, nakon čega je drugi blok imao standardni iznos od oko 100 transakcija, sa redovnim nastavljanjem aktivnosti.

Za poređenje, prema podacima Blockchain.com, blokčein bitkoina (BTC) u proseku nosi oko 2.000 transakcija. Blockchair pokazuje da bitkoin keš sa druge strane obično vidi do 500 transakcija u jednom bloku.

Ovi podaci znače da bitkoin keš - koji ima prosečno vreme otkrivanja bloka od 10 minuta - nije video nove blokove čak 5 sati i 19 minuta. Korisnik Tvitera Whale Panda, entuzijasta kriptovalute kojeg dobro poznaje kripto zajednica, ranije je danas istakao da broj transakcija u bloku predstavlja koliko malo se koristi bitkoin keš:

„BCH ima tako malo transakcija da nakon 5,5 sati bez bloka još uvek puni samo 2,3 MB.“

Blokčein rudarske anomalije

Cointelegraph nije uspeo da utvrdi zašto se ova rudarska anomalija dogodila. Sporije otkrivanje od uobičajenih povremeno se dešavaju i na blokčenu bitkoina, što pokazuju i povremeni izveštaji o tome.

Ranije ove nedelje, bitkoin blokčein je video ustajali blok koji je kasnije izbačen iz glavnog blokčeina i rezultirao je dvostrukom potrošnjom od oko 3 dolara. Istraživački tim berze kriptovaluta BitMEX objasnio je 27. januara da je malo verovatno da će to biti rezultat zlonamjernog napada s obzirom na malu vrednost.

Takav događaj je suprotnost sporog bloka, jer se vide da se dva bloka otkrivaju vrlo blizu jedan drugom, što rezultira potrebom da zajednica izabere jedan od ova dva. Takve pojave su i razlog zašto se transakcije smatraju u potpunosti potvrđenim tek nakon što se potvrdi šest blokova na blokčeinu, a ne samo jedan.

PoW blokčeinovi, zbog raznolikosti njihovih korisnika i slučajne prirode procesa rudarenja, često pokazuju retke događaje prepoznate kao povremene anomalije. Na primer, sredinom novembra, bitkoinov mempul blokčeina bio je na najvišem nivou od januara prošle godine bez očekivanog propratnog skoka u broju transakcija.

Drugi slučaj anomalije kod bitkoina je blok broj # 528249, koji je imao heš koji je malo verovatan da rudar izračuna. Tačnije, utvrđeno je da postoji oko 0,4699% šanse da se ovaj blok heš otkrije.