U bitkoin svetu već duže vreme besni debata u vezi skaliranja. U utorak se pojavila najnovija izmena Bitcoin Core-a.

Bitcoin Core 0.14.0 obezbeđuje neke nove funkcije za korisnike, omogućavajući i pošiljaocu i primaocu transakcije veću fleksibilnost i kontrolu nad svojim sredstvima.

Uključuje značajne uštede vremena za nove nodove, kao i Replace-By-Fee funkcionalnost (naziva se još i Child-Pays-For-Parent)

Za nodove koji se uključuju u Bitcoin Core, sada postoji opcija “Assumevalid” koja dodeljuje transakcije, koje su potvrđene, određenom bloku, negirajući potrebu za sinhronizacijom kompletnog Bitkoin Blokčeina i time sebi uštedeli vreme.

Ovo je u sklada sa planiranom ‘rezidbom’ Blokčeina - ukoliko se odobri stariji blokovi bi mogli jednostavno da se obrišu. Time bi se uštedeo dragoceni prostor na disku koji za bitkoinov Blokčein trnutno zauzima 100 gigabajta.

U pogledu naknada, RBF (replace-by-fee) omogućava slanje dodatne transakcije kako bi se ubrzale potvrde za originalnu transakciju.

Druga transakcija će imati veću naknadu za rudare i rudari će imati informaciju da obe trebaju da budu obrađene. Ovo je već omogućeno kod određenih novčanika, ali do sada nije bilo podržano od strane Bitcoin Core.

Ova izmena se pojavljuje u vreme žestoke debate između pristalica Bitcoin Core-a i Bitcoin Unlimited-a o tome kako da se reše problemi kapaciteta mreže.

Najnoviji događaji nagoveštavaju da će u slučaju račvanja Bitcoin Unlimited postati novi altkoin, sa oznakom BTU ili XBU.