Četiri bitkoin programera su objavila članak koji ističe kako Schnorr multi-potpis (“multisig”) može pomoći u skaliranju bitkoina.

U članku, objavljenom 15. januara, Greg Maksvel, Andre Poelstra, Janik Seurin i Piter Vili diskutuju i ilustruju kako tehnologija, koja grupiše multisig podatake kako bi smanjila veličinu u transakciji, može da poboljša performanse i privatnost korisnika bitkoina.

Multisig se u proteklih nekoliko godina široko primenjivao u raznim bitkoin aplikacijama. Njegov glavni zaštitni znak je svakako bezbednost novčanika, a ovonedeljni rad najviše pažnje posvećuje na to kako Schnorr multisig nudi i poboljšanu privatnost u transakcijama.

Rešenje za bitkoin skaliranje je i dalje problem broj 1, s obzirom na to da se niz poboljšanja sve više bliže opštem prihvatanju.

Glavni među njima je Lightning Network, koji realizuje transakcije sa skoro nultim naknadama za bitkoin, obrađene skoro istog trenutka.

Transakcije ”Mainnet Ligthing ” su i dalje u “fazi testiranja”, kao što su Blockstream inženjeri naveli u postu 16. Januara, izvršavaju sa u maloj meri, sa samo 50 nodova i 80 kanala za operacionalizaciju.

Schnorr potpisi su već dugo omiljeni za tehničke komentatore. Izdvajamo pohvalu blokčein konusltanta Sem Votersa vezano za sigurnost tehnologije:

“Na kraju krajeva, ako samo jedna osoba pošalje  transakciju iz više izvora, treba da postoji neki način da to uradi samo jednim potpisom, zar ne?  To je ono što nam Schnorr omogućuje.”


 

Pripremio: Nenad Ćurčić