Bitkoin Core verzija 0.16.1, nova glavna verzija, koja uključuje nove karakteristike i unapređenja performansi, zvanično je puštena u rad, prema saopštenju od 15. juna.

Novo izdanje navodno uključuje "nove funkcije, ispravke bagova i unapređenja performansi, kao i ažurirane prevode. Primetno je da je ova Bitkoin Core verzija uklonila veličinu bloka za rudarenje podsećajući na izostanak "-blockmaxsize" opcije za rudare da ograniče veličinu bloka u verziji 0.15.1. Navodi se da rudari sada treba da primenjuju opciju "-blockmaxweigh" ako žele da ograniče težinu njihovih blokova.

Pored toga, ova nadogradnja utiče na novčanike za kriptovalute koji su kreirani na verziji 0.16 i kasnije. Oni nisu "kompatibilni sa verzijama pre 0.16 i neće funkcionisati ukoliko pokušate da koristite nove novčanike za kriptovalute u starijim verzijama", navodi se u saopštenju.

Prethodna verzija Bitkoin Core-a objavljena je krajem februara i obezbedila je "potpunu podršku" za tehnologiju skaliranja SegWit, dizajniranu da smanji vreme obrade i čekanja, kao i naknade za transakcije. Bitkon Core programer Džimi Song je zatim prokomentarisao najvažniju osobinu Bitkoin Core verzije 0.16.0, rekavši da će "izvorna SegWit podrška (bech32) biti mnogo više korišćena kao rezultat ovog ažuriranja. To će smanjiti proširene blokove i podstaknuti više novčanika za kriptovalute u okruženju da usvoje bech32. "


 

Pripremio: Nikola Mosurović