Bitkoin (BTC) programer Piter Vjul je predstavio dva predloga na GitHub-u za Taproot soft fork u poruci na bitkoin-dev listi za slanje poruka od 6. maja.

Taproot je rešenje koje ima za cilj da kombinuje prednosti Merkelized Abstract Syntax Tree (MAST) i šeme Schnorr potpisa kako bi otkrilo manje informacija nakon bitkoin transakcije.

MAST dozvoljava alternativne mogućnosti kako bi bitkoin transakcija mogla da ostane privatna, a Schnorr dozvoljava da se MAST transakcija izvrši bez otkrivanja da je MAST korišćen za proveru uslova transakcije.

U Vjulovom memorandumu, on napominje da se u predlozima razmatraju sledeće tačke:

“Taproot da obezbedi da se svi izlazi i kooperativne potrošnje međusobno razlikuju. Merkle grane da sakriju neizvršene grane u skriptama script2s. Schnorr potpisi omogućavaju softveru za novčanik da koristi skup ključeva/pragova unutar jednog unosa."

Kako je Cointelegraph ranije preneo, privatnost je funkcija bitkoina koja se očekuje, ali u stvarnosti ne postoji u velikoj meri. Bitkoin bilansi i adrese su javni i mogu se pretraživati na otvorenom veb pretraživaču.

Kao što je ranije objavio Cointelegraph, bitkoin je imao soft fork 2016. godine sa dodavanjem  Segregated Witness (SegWit), koji je takođe najavio Vjul. Svrha ovog softforka je bila da obezbedi rešenje za skaliranje uvećanjem veličine bitkoin bloka.

 

Pripremio: Nikola Mosurović