Kripto tržišta nastavljaju da rastu danas, 19. juna, prema podacima sa Coin360, nakon jučerašnjeg porasta cena, što je dovelo do dobitka od 13 milijardi dolara u jednom satu nakon jedne nedelje padova.

Coin360

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se sada trguje za oko 6.749 dolara, što je porast za skoro 5% u toku perioda od 24 sata u vreme pisanja.

Bitcoin Price

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph bitkoin indeks cena

Itirijum (ETH) takođe raste, skoro 9% tokom perioda od 24 sata u vreme pisanja i trguje se sa oko 530 dolara.

Ethereum Price

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph itirijum indeks cena

Od prvih deset novčića na Coinmarketcap-u, altkoin TRON je doživeo najveći rast, sa porastom od oko 16% tokom perioda od 24 sata i trguje se sa oko 0,05 dolara u vreme pisanja. Ovaj porast cene bi se mogao pripisati vesti od prošle nedelje da je osnivač TRON-a Džastin San kupio BitTorrent po ceni koja nije poznata javnosti.

TRON

Grafikon cene TRON-a. Izvor: Coinmarketcap

Jedini novčići među prvih 50 koji su u crvenom su teter sa padom od 0,26% u toku perioda od 24 sata, i Binance Coin, sa padom od oko 2% u toku perioda od 24 sata i njime se trguje sa oko 16,62 dolara u vreme pisanja. Pad tetera može biti posledica nedavnih izveštaja o povezanosti ovog novčića sa manipulacijom cene bitkoina prošle godine.

Ukupna tržišna kapitalizacija iznosi oko 288 milijardi dolara u vreme pisanja, što je više u odnosu na ovogodišnji minimum od oko 264 milijardi dolara od 13. juna.

Total Market Capitalization

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta. Izvor: Coinmarketcap

Sadašnji rast na tržištu javio se nakon najnovijih vesti iz  Banke za međunarodna poravnanja (BIS), koja u izveštaju navodi da se kriptovalute ne mogu dovoljno skalirati kako bi funkcionisale kao novac. Kao odgovor na izveštaj BIS-a, direktor informacionih tehnologija Altana Digital fonda, Alister Miln, je tvitovao:

Quote of the day:
"The Bank of International Settlements saying Bitcoin is bad is like turkeys releasing a research paper about all the reasons Christmas is a terrible idea"

— Alistair Milne (@alistairmilne) June 19, 2018

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić