Bitkoin, itirijum, altkoini u zelenom dok je kripto tržište uzburkano

Kripto tržišta nastavljaju da rastu danas, 19. juna, prema podacima sa Coin360, nakon jučerašnjeg porasta cena, što je dovelo do dobitka od 13 milijardi dolara u jednom satu nakon jedne nedelje padova.

Coin360

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se sada trguje za oko 6.749 dolara, što je porast za skoro 5% u toku perioda od 24 sata u vreme pisanja.

Bitcoin Price

Grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph bitkoin indeks cena

Itirijum (ETH) takođe raste, skoro 9% tokom perioda od 24 sata u vreme pisanja i trguje se sa oko 530 dolara.

Ethereum Price

Grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph itirijum indeks cena

Od prvih deset novčića na Coinmarketcap-u, altkoin TRON je doživeo najveći rast, sa porastom od oko 16% tokom perioda od 24 sata i trguje se sa oko 0,05 dolara u vreme pisanja. Ovaj porast cene bi se mogao pripisati vesti od prošle nedelje da je osnivač TRON-a Džastin San kupio BitTorrent po ceni koja nije poznata javnosti.

TRON

Grafikon cene TRON-a. Izvor: Coinmarketcap

Jedini novčići među prvih 50 koji su u crvenom su teter sa padom od 0,26% u toku perioda od 24 sata, i Binance Coin, sa padom od oko 2% u toku perioda od 24 sata i njime se trguje sa oko 16,62 dolara u vreme pisanja. Pad tetera može biti posledica nedavnih izveštaja o povezanosti ovog novčića sa manipulacijom cene bitkoina prošle godine.

Ukupna tržišna kapitalizacija iznosi oko 288 milijardi dolara u vreme pisanja, što je više u odnosu na ovogodišnji minimum od oko 264 milijardi dolara od 13. juna.

Total Market Capitalization

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta. Izvor: Coinmarketcap

Sadašnji rast na tržištu javio se nakon najnovijih vesti iz  Banke za međunarodna poravnanja (BIS), koja u izveštaju navodi da se kriptovalute ne mogu dovoljno skalirati kako bi funkcionisale kao novac. Kao odgovor na izveštaj BIS-a, direktor informacionih tehnologija Altana Digital fonda, Alister Miln, je tvitovao:

Quote of the day:
"The Bank of International Settlements saying Bitcoin is bad is like turkeys releasing a research paper about all the reasons Christmas is a terrible idea"

— Alistair Milne (@alistairmilne) June 19, 2018

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić