Stavovi i mišljenja izraženi ovde su isključivo oni autora i ne odražavaju nužno stavove Cointelegraph.com-a. Svaki korak ulaganja i trgovine podrazumeva rizik, trebalo bi da vodite sopstveno istraživanje kada donosite odluku.

Podaci o tržištu se pružaju putem berze HitBTC.

 

Preporučivanje investitorima da prodaju svoje bitkoine u decembru prošle godine je bilo protiv opšteg konsenzusa, posebno uzimajući u obzir brojeve koje smo tada viđali. Slično tome, preporučivati investitorima da kupe bitkoin sada, tokom oštrih padova i preovladavajućeg negativnog raspoloženja je protivno zdravoj logici.

Možemo li da tačno odredimo vrh i dno? Naravno da ne.

Čitaoci koji su nas pratili i prodali blizu vrha, sada su pošteđeni ovog negativnog trenda na tržištu. Čitaoci koji počinju da grade poziciju ne bi trebalo da sada propuste priliku i pripreme se za sledeći skok na tržištu.

Primetili smo da, dok se stanovništvo sklanja od kriptovaluta, veliki igrači (uglavnom institucionalni) pokazuju veće interesovanje za ulazak u ovaj prostor.

Najnoviji među njima je hedžfondovski milijarder Stiv Koen, koji je uložio u novi hedž fond, Autonomous Partners, koji ulaže u kriptovalute i blokčein kompanije.

Vredno je pomena da institucionalni akteri nisu ušli na tržište kada je cena bila na najvišim nivoima. Oni su strpljivo čekali na pad i počeli da ulažu u poslednjih nekoliko nedelja. To znači da oni vide vrednost na trenutnim nivoima cena kriptovaluta.

Hajde da pogledamo neke kritične nivoe na koje bi investitori trebalo da obrate pažnju, kako na gornjoj, tako i na donjoj strani.

BTC/USD

Očekivali smo da bitkoin pronađe podršku na nivou od 6.250 dolara, ali je 12. jula pao na 6.120,45 dolara. Ovo poništava “obrnuta glava i ramena” obrazac koji smo očekivali. Ipak, ako bi bikovi branili zonu između 5.900 i 6.075 dolara digitalna valuta bi mogla da formira “dvostruko dno”.

Pod vođstvom bitkoina, većina kriptovaluta pokazuje pozitivno odstupanje od RSI indikatora. Međutim, čekamo potvrdu pozitivnim cenovnim trendom, pošto ne možemo trgovati samo na osnovu RSI odstupanja.

Dakle, u kojoj meri se menja trend?

BTC/USD

Budući da BTC/USD par još uvek nije probio nivo od 6.000 dolara, nema razloga da odustanemo od očekivanja od velikog opsega 6.000-12.000 dolara.

Mi ćemo promeniti stav ako digitalna valuta padne ispod 5.900 dolara i ne uspe da se brzo oporavi. U takvim okolnostima, taj pad se može produžiti na nivo između 5.000 i 5.450 dolara.

Sa gornje strane, ukoliko par uspe da probije nivo od 7.000 dolara, povećava se mogućnost skoka na nivo od 10.000 dolara uz male otpore na nivoima od 7.750 i 8.560 dolara.

Trejderi koji nas prate drže dugačku poziciju iniciranu na 6.650 dolara. Predlažemo da nastave tako, dok medvedi ne postignu da par bude ispod nivoa od 5.900 dolara na četri sata.

ETH/USD

Mi volimo itirijum jer se trguje iznad aprilskih minimuma. Ovo ukazuje na blagi napredak. Ukoliko medvedi ne uspeju da probiju ispod minimuma zabeleženog 29. juna (404,99 dolara) u narednih nekoliko dana, predviđamo kretanje ka nivou od 500 dolara.

Jedno kada pređe nivo od 500 dolara, digitalna valuta bi trebalo da privuče kupce, što bi poguralo cenu ka nivou od 600 dolara, sa malim otporom na 550 dolara.

ETH/USD

Ukoliko medvedi spuste ETH/USD par ispod 404,99 dolara u narednih nekoliko dana, mogao bi da padne na nivo od 358 dolara.

Možemo da preporučimo dugačke pozicije ako se probije iznad nivoa od 500 dolara.

XRP/USD

Ripl se drži iznad minimuma zabeleženog 29. juna - 0,4242 dolara. Ako padne sa tog nivoa, sledeća značajnija podrška je na nivou od 0,24001 dolara. Na tom putu prva podrška vredna pomena je na 0,38 dolara, mada je teško utvrditi na kom nivou će kupci odreagovati.

XRP/USD

Prvi znak povlačenja će biti kada bikovi probiju liniju opadajućeg trenda i 20-dnevnu EMA liniju. Ipak, to neće biti dovoljan signal da bismo kupili, jer će se XRP/USD par suočiti sa otporom na nivou od 0,52 dolara, a zatim na 0,56270 dolara.

Predviđamo da će digitalna valuta provesti neko vreme formirajući dno. Predložićemo kupovinu kada dobijemo potvrdu da je dno oformljeno.

BCH/USD

Bitkoin keš nastavlja da se kreće prema najnižim vrednostima na nivou od 657,8 dolara. Ako probije podrška na ovom nivou, sledeće zaustavljanje je na nivou od 619,7510 dolara. Predviđamo da će se digitalna valuta na donjoj strani kretatu u rasponu između ova dva nivoa.

BCH/USD

Sa gornje strane, 20-dnevna EMA linija predstavlja prvi otpor iznad kojeg BCH/USD par može da dosegne do nivoa od 838,9139 dolara. Malo iznad linije opadajućeg trenda, očekujemo nalet kupovine koji bi mogao da pogura cenu iznad nivoa od 1.200 dolara.

Novčić ima istoriju vertikalnih skokova. Stoga, predlažemo dugačku poziciju čim se oformi postavka za kupovinu.

EOS/USD

Bikovi su branili nivo od 6,8926 dolara u prethodna dva dana i pokušavaju da odskoče sa tog nivoa. Sa donje strane, EOS će se suočiti sa otporom na liniji opadajućeg trenda i iznad toga na nivou od 9,4456 dolara.

Jednom kada se ova dva nivoa pređu, digitalna valuta bi mogla da ode do nivoa od 15 dolara, sa malim otporima na nivou od 10,9 i 11,6 dolara.

EOS/USD

Međutim, ako medvedi probiju ispod nivoa od 6,89 dolara, sledeća podrška, sa donje strane, je na nivou od 5,961 dolara. što bi u potpunosti poništilo predhodni skok. Ispod toga, EOS/USD par bi mogao da sklizne do nivoa od 5,1801 dolara. Mi ćemo predložiti trgovinu samo ukoliko na zatvaranju bude bio iznad nivoa od 9,5 dolara.

LTC/USD

Lajtkoin nastavlja da klizi ka kritičnoj podršci na nivou od 74,074 dolara, pošto bikovi nisu uspeli da probiju opadajući kanal poslednjih deset dana.

LTC/USD

Ako se probije nivo od 74,074 dolara, sledeća podrška je na nivou od 67 dolara. Međutim, RSI indikator formira pozitivnu divergenciju, što ukazuje na formiranje verovatnog dna.

Sa gornje strane, bikovi će se suočiti sa otporom na 91,146, 102, a zatim na 107 dolara. Verujemo da LTC/USD paru treba malo vremena kako bi izgradio bazu pre pokretanja novog trenda rasta. Sačekaćemo proboj iz baze pre nego što predložimo bilo kakvu trgovinu.

ADA/USD

Medvedi imaju poteškoće da probiju ispod nivoa od 0,13 dolara već tri dana. Opseg kod kardana se dodatno smanjio u prethodna dva dana. Očekujemo širenje opsega trgovanja u narednih nekoliko dana.  

ADA/USD

Ako medvedi probiju ispod neposredne podrške, ADA/USD par može da se spusti do nivoa od 0,078215 dolara. To će dodatno ugroziti našu predpostavku o formiranju velikog opsega.

Međutim, ako bi bikovi odbranili zonu podrške između 0,111843 i 0,13 dolara, očekujemo kretanje ka 0,181617 dolara. Sačekaćemo da se formira nova postavka za kupovinu pre nego što predložimo bilo kakvu trgovinu.

XLM/USD

Stelar je ‘odan’ liniji podrške na nivou od 0,184 dolara prethodna tri dana. Međutim, bikovi nisu uspeli da poguraju cenu na gore.

XLM/USD

Ukoliko XLM/USD par ne odskoči u narednih par dana, medvedi će pokušati da ga spuste na nivo ispod 0,184 dolara. Ukoliko budu uspešni, sledeća podrška je na nivou od 0,138565 dolara, a zatim na 0,082332 dolara.

Sa gornje strane, pomak iznad 0,22221471 dolara će biti pozitivan razvoj koji može da podstakne rast do nivoa od 0,3 dolara. Do tada, najbolje je ostati na marginama.

IOTA/USD

IOTA se trgovala blizu kritične podrške na nivou od 0,9150 dolara u protekla tri dana. Iako nisi prišli prekidu gubitka (stop loss) koji smo mi podesili, preporučena dugačka pozicija je duboko u crvenom.

IOTA/USD

Ukoliko medvedi spuste IOTA/USD par ispod minimuma zabeleženog 24. juna, par bi mogao da se spusti do sledećeg nivoa podrške na 0,666 dolara.

Bilo koje povlačenje sa trenutnih nivoa će se suočiti sa otporom na liniji opadajućeg trenda. Kriptovaluta će iskoristiti momentum kada probije gornji horizontalni otpor na nivou od 1,33 dolara.

Predlažemo da zadržite postojeće dugačke pozicije sa podešavanje prekida gubitka na nivou od 0,8850 dolara.

TRX/USD

Tron pokušava da zadrži nivo od 0,03275 dolara u pretekla tri dana.

TRX/USD

Ako medvedi povuku TRX/USD par ispod nivoa od 0,03275 dolara, sledeća podrška je na nivou od 0,022806 dolara. Očekujemo da bi ova cena privukla kupce.

Sa gornje strane, 20-dnevna EMA linija i linija opadajućeg trenda će predstavljati važne nivoe na koje treba da obratimo pažnju. Pozitivna divergencija RSI indikatora je mali pozitivan znak, ali ćemo sačekati da bikovi probiju liniju opadajućeg trenda pre nego što predložimo bilo kakvu trgovinu.
 

HitBTC berza je obezbedila tržišne podatke. Grafikone za analizu obezbeđuje TradingView.