Sreda, 19. decembar - Tržišta kriptovaluta nastavljaju sa novim usponom na čelu sa bitkoinom (BTC), dostižući 3.800 dolara i predvodeći altkoine sa težnjom da preokrenu gubitke.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Podaci iz indeksa cena Cointelegrapha, CoinMarketCap-a i Coin360 potvrđuju produženi obrt, koji je počeo u ponedeljak i nastavio se kroz utorak.

Posle male korekcije, skoro svih 20 najvećih kriptovaluta po tržišnoj kapitalizaciji počeli su ponovni uspon, a BTC/USD pronalazi podršku na 3.750 dolara.

Prošle sedmice, par je dostigao najniži nivo od 3.130 dolara, upozoravajući da bi moglo doći do znatnijeg pada, potencijalno dovodeći bitkoin na 1.300 dolara ili niže.

U vreme pisanja, najvećom kriptovalutom se na glavnim berzama trgovalo za oko 3.830 dolara.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Na tržištima altkoina bitkoin keš (BCH) je bio taj koji je poveo rast, a prethodno je više naglo pao od većine, i trgovao se znatno ispod svoje cene od avgusta 2017. godine.

Nakon što se u utorak pomerio dva mesta ka gore, BCH-om se trgovalo za oko 117 dolara u vreme pisanja, sa 33% dobiti na dnevnom nivou.

Bitcoin Cash 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoin keša. Izvor: CoinMarketCap

Kasnije, Waves (WAVES) premašio je stopu rasta BCH-a, sa 59% na dan i dostigao 4,34 dolara i ponovo se uvrstio u top 20.

Impresivne performanse su prikazali i IOTA (MIOTA), sa 20,5%, TRON, sa 18,5% i Ripple (XRP) sa 13,9%.

Itirijum (ETH), koji je ranije bio najveći altkoin po tržišnoj kapitalizaciji pre nego što ga je XRP pregazio, uspeo je da uđe u trostruke brojke nakon što je pao na najniže nivoe u proteklih 18 meseci.

ETH je pokazao da je veoma podložan bitkoinovoj volatilnosti u proteklih nekoliko nedelja, iako je u vreme pisanja dobio preko 11% i dostigao 104 dolara.

Ethereum 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Pre godinu dana, BTC/USD je na nekim berzama dostigao rekordnu cenu od preko 20.000 dolara.