Ponedeljak, 28. januar - bitkoin (BTC) je izgubio 3% a altkoini su izgubili desetinu svoje vrednosti dok se nastavlja pad na kripto tržištu.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Podaci iz indeksa cena Cointelegraph-a i Coin360 pokazuju padajući trend na početku nedelje, gde je BTC/USD izgubio podršku na 3.500 dolara.

Iznenadni pad okončao je tihu nedelju za bitkoin u kojoj se cena kretala između 3.500 i 3.670 dolara.

U vreme pisanja bitkoin se kreće oko 3.460 dolara, najnižoj ceni od 16. decembra.

Bitcoin 4-month price index

Indeks cene bitkoina za 4 meseca. Izvor: Cointelegraph

Iako se nije dogodilo ništa što bi pokrenulo pad, analitičari duže vreme predviđaju dalji pad bitkoina. Cointelegraph je objavio upozorenja veterana Tona Vejsa za vreme decembarskog pada kada je predvideo pad BTC/USD do 1.300 dolara.

Mišljenja ostaju podeljena oko mogućih performansi bitkoina u 2019-oj. Majk Kajamori, direktor kripto berze Quoine, izneo je jednu od optimističnijih prognoza za ovu godinu, tvrdeći da će dostići 20.000 dolara pre 2020. godine.

Na tržištima altkoina, prateći zajedničku temu oponašanja i širenja bitkoin trendova, neki novčići u top 20 po tržišnoj kapitalizaciji su naglo pali.

Itirijum (ETH) je izgubio 6,8% u vreme pisanja i trguje se za 108 dolara, dok je prvi bitkoin keš (BCH), koji je pao za 10,8% i došao do 111 dolara.

Ethereum 7-day price index

Nedeljni indeks cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph

Bitkoin SV, proizvod hard-forka BCH-a, u padu je za 9% i trguje se za 66,80 dolara - minimum u protekla 2 meseca.

Artur Hejz, izvršni direktor trgovinske platforme BitMEX, očekuje povratak sreće za itirijum kao deo preporoda tržišta ICO projekata. Kada se to desi, ove ili sledeće godine, ETH/BTC bi trebalo da se vrati na 200 dolara i više, rekao je on za Cointelegraph.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić