6. avgust: Bitkoin (BTC) pokušava da se vrati iznad 7.000 dolara, oporavljajući se od tržišnog pada ovog vikenda. Mnoge velike kriptovalute nastavljaju da beleže manje gubitke, kako pokazuju podaci iz Coin360.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 6.974 dolara u vreme pisanja, sa padom od 1,17% na dan. Vodeća kriptovaluta je načinila nekoliko pokušaja da pređe 7.000 dolara, trgujući se za čak 7.127 dolara u ranim časovima trgovanja. Međutim, ovi kratkoročni usponi nisu uspeli da se održe do vremena pisanja, a gubici na nedeljnom nivou su sada iznad 14%. Na mesečnom nivou bitkoin je u porastu za skoro 5%.

Bitcoin’s 24-hour price chart. Source: Cointelegraph Bitcoin Price Index

Dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) je zabeležio zanemarljivu fluktuaciju i trguje se za oko 403 dolara, uprkos nekoliko pokušaja da se rano jutros probije na višu cenu. Glavni altkoin je i dalje u padu od preko 50 dolara po nedeljnom grafikonu, što predstavlja gubitak od 11,42%. Većina ovih gubitaka zabeležena je tokom strmog pada krajem jula, dok se njime trgovalo oko istog nivoa kroz veći deo avgusta. Na mesečnom nivou itirijum je u padu za oko 13,7%.

Ethereum’s 7-day price chart. Source: Cointelegraph Ethereum Price Index

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, većina prvih deset novčića beleži male fluktuacije u rasponu od 3%, dok je samo IOTA (MIOTA) videla značajniju promenu cene, izgubivši 6,5% trgovala se za oko 0,85 dolara u vreme pisanja. Juče se altkoin istakao na tržištu nakon što je porastao za preko 7%, međutim, danas se vratio na isti niivo.

Kardanom (ADA) i lajtkoinom (LTC) se stabilno trguje u vreme pisanja, oba su jedva u crvenoj zoni, pri čemu se prvim trguje za 0,13 dolara, a drugim za 73 dolara u vreme pisanja.

Među prvih 20 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, itirijum klasik nastavlja da beleži dobitke sa porastom od 6,3% na dan, trguje se za 18,44 dolara u vreme pisanja. Altkoin je i dalje zahvaćen pozitivnim momentumom koji je pokrenut vestima o njegovom dodavanju na američku kripto berzu Coinbase, koje je zakazano za 7. avgust.

Ethereum Classic’s 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Nedeljni grafikon cene itirijum klasika. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 252 milijarde dolara u vreme pisanja, izgubivši nekoliko milijardi na dan, pošto održivi rast na tržištu ostaje klimav.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies from CoinMarketCap

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije sa CoinMarketCap-a

Ran NojNer iz CNBC-a predviđa "ogroman" tržišni rast usred velikih otkrića iz Interkontinentalne berze (ICE) - operatora 23 vodeće globalne berze, uključujući i Njujoršku berzu (NISE) - do kojih se došlo u petak.

ICE je predstavila planove za stvaranje Microsoft-ovog ekosistema zasnovanog na cloud-u za digitalna sredstva koji će obuhvatiti federalno regulisana tržišta i skladištenje i instant fiat-kripto konverziju za potrebe trgovaca i potrošača. Čekajući zeleno svetlo od regulatora, NYSE operater će takođe ponuditi fizički isporučene ugovore za bitkoin fjučerse od novambra.

Još jedan znak daljnje institucionalizacije je ovonedeljna vest da druga po veličini nemačka berza, Stuttgart Borse, planira da razvije novu platformu za inicijalne ponude novčića (ICO), kao i multilateralnu trgovinu za kripto trgovanje.

Ari Pol je takođe odmerio snažne znakove šireg i raznovrsnijeg usvajanja kriptovaluta u tvitu juče:

"Za šta se koriste kripovalute? Prvo su se koristile na dark vebu i za igru “satoshi dice”. Zatim za grupno finansiranje i trgovinu. Sada konačno imamo tehnologiju i kritičnu masu za P2P gotovinu i gejming. Uskoro ćemo videti proboj kripotvaluta u Western Union i PayPal i Pokemon."

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić