Utorak, 26. mart - većina od prvih 20 kriptovaluta je u blagom padu u vreme pisanja, dok je bitkoin (BTC) pao ispod 4.000 dolara.

Market Visualization Courtesy of Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin je u padu oko 1% na dan i trguje se za oko 3.967 dolara, prema podacima sa CoinMarketCap-a. Trenutna cena je za 2% niža od 4.060 dolara sa kojom je započeo nedelju.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafion cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Nedavno je kripto optimista Tim Drejper dao savet predsedniku Argentine da legalizuje bitkoin kako bi poboljšao ekonomsku situaciju u zemlji.

Itirijum (ETH) se i dalje drži kao najveći altkoin po tržišnoj kapitalizaciji, koja je oko 14,2 milijarde dolara. Drugi najveći altkoin, ripl (XRP), ima tržišnu kapitalizaciju oko 12,6 milijardi dolara u vreme pisanja.

ETH je u padu za oko 1% u poslednja 24 sata. U vreme pisanja ETH-om se trguje za oko 134 dolara, nakon što je dan započeo sa 135 dolara, a ostvario minimum od 133 dolara. Na nedeljnom grafikonu, itirijum je zabeležio rast od oko 4,5%.

Ethereum 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Kao što je Cointelegraph objavio juče, suosnivač itirijuma Vitalik Buterin je tvrdio da bi kripto zajednica trebalo da se razvije izvan individualizma povezanim sa ranim periodom hakera i da iskoristi tehnologiju kako bi stvorili nove, pravične i inovativne sisteme sa pozitivnim društvenim uticajem.

Drugi najveći altkoin ripl je izgubio oko 1,5% u protekla 24 sata do vremena pisanja i trenutno se trguje za oko 0,301 dolar. Na nedeljnom nivou, trenutna cena je za oko 5,5% veća u odnosu na cenu sa kojom je započeo nedelju.

Ripple 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene ripla. Izvor: CoinMarketCap

Među prvih 20 kriptovaluta, jedine koje su u dobitku su kardano (ADA), za više od 2%, i EOS sa oko 0,5%.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta trenutno je oko 137,4 milijardi dolara, što je za preko 2% manje u odnosu na 140,4 milijarde od pre nedelju dana.

Na tradicionalnim tržištima, tržište akcija do sada beleži diskretan rast, sa S&P 500 koji je porastao za 0,56%, a Nasdaq za 0,65%. CBOE indeks volatilnosti (VIX), s druge strane, izgubio je solidnih 5,51% na dan u vreme pisanja.

Ranije danas, CNBC je izvestio da je nafta u SAD porasla za 2% kako je OPEC-ova ponuda smanjena.