Ekonomista, direktor i osnivač Bitkoin fondacije, Džon Matonis potvrdio je svoje uverenje od prošle godina kada je izjavio da će bitkoin u budućnosti "razbiti" strah od balona.

U intervjuu za Business Insider (2. april) tokom inovativne finansijske konferencije u Londonu, Matonis je iskoristio priliku da izjavi za mejnstrim medije da je teza da je bitkoin u stvari balon krajnje licemerna.

"Ljudima koji govore da je bitkoin balon, poručio bih da je bitkoin igla koja će probušiti balon", navodi Matonis i nastavlja:

"Balon je blesavo tržište akcija i lažnih tržišta kapitala koja su podržavana od strane centralnih banaka. To su baloni."

Svež pad bitkoina u poslednjih nekoliko nedelja doveo je do objava ponavljanih spekulacija u ne-kripto medijskim sredstvima informisanja gde se navodi da je bitkoinov rekord iz 2017. godine od 20.000 dolara zapravo karakteristično balon ponašanje i da se neće ponavljati.

Iako je bitkoin postao značajno lakši za upotrebu (user-friendly) i uočen je i tehnološki napredak, tržište je i dalje neoptimistično, a tradicionalne finansijske nastavljaju da upozoravaju na kriptovalute.

Matonis, je sve samo ne neoptimističan kada je pitanje o budućnosti kriptovaluta u svetskoj ekonomiji.

"Mislim da je sjajno što se banke polako pridružuju jer donose novu likvidnost. Oni će razviti tržište fjučersa, tržište opcija - čak mislim da ćete početi ga gledate tržišne interesnih kamatnih stope oko bitkoina. Navikli smo da čujemo stvari o Libor-u, indeks kamatnih stopa za bitkoin je Bibor." - navodi Matonis.

Matonisova Bitkoin fondacija, pokrenuta 2012. godine, započela je sa misijom da propagira širenje kriptovaluta, ali se tokom godina suočavala sa problemima sopstvene strategije.


 

Pripremio: Bojan Zečević