Emisije ugljen-dioksida koje generiše bitkoin (BTC) su uporedive sa celim Kanzas Sitijem, pa čak i jednom malom državom, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Joule 12. juna.

Kristijan Stol, jedan od istraživača koji su učestvovali u projektu, kaže da se velika potrošnja energije generisana kripto rudarenjem pretvara u značajne emisije ugljen-dioksida. Kako je računarska snaga potrebna za rešavanje bitkoin algoritama više nego učetverostručena od prošle godine, to je problem koji se pogoršava, navodi se u studiji. Dalje se navodi:

"Količina ovih emisija ugljen-dioksida, u kombinaciji sa rizikom od raznih šema i zabrinutosti oko kontrole nad monetarnim sistemom, može opravdati regulatornu intervenciju kako bi zaštitili pojedince od sebe i ostale od njihovih postupaka."

Istraživači su koristili podatke iz IPO podnesaka i IP adresa kako bi generisali svoje nalaze. Sa godišnjim emisijama CO2 procenjenim na između 22 i 22,9 megatona, bitkoin se nalazi negde između Jordana i Šri Lanke u pogledu međunarodnih okvira. Studija sugeriše da bi se ovaj nivo udvostručio ako bi se uzele u obzir i ostale kriptovalute.

Stol, istraživač sa Univerziteta u Minhenu i MIT, upozorio je:

“Ne dovodimo u pitanje efikasnost koju bi u određenim slučajevima mogla omogućiti blokčein tehnologija. Međutim, trenutna debata je fokusirana na očekivane koristi, a više pažnje treba posvetiti troškovima.”

Prošlog novembra, studija koja je analizirala period od januara 2016. do juna 2018. godine pokazala je da je potrebno četiri puta više energije da se izrudari 1 dolar u BTC-u nego 1 dolar u bakru - i dvostruko više nego što je potrebno da se izrudari 1 dolar u zlatu ili platini.

PwC-ov izveštaj u martu upozorio je da obnovljiva energija neće biti dovoljna za rešavanje problema održivosti bitkoina. U istom mesecu, u okrugu u državi Montana u SAD-u razgovaralo se o planovima koji bi ipak zahtevali od kripto rudara da koriste obnovljivu energiju.