U sredu je bitkoin prevazišao nivo od 14.000 dolara i dostigao 14.400 dolara za profit od 2.500 dolara u jednom danu. To je najveća jednodnevna dobit u istoriji kriptovalute. To znači da se cena bitkoina povećala za dvostruko više nego što je u 2013. godini kada je  iznosila 1.100 dolara. Jednim bitkoinom sada može da se kupi više od 11 unci čistog zlata.

Radi se o budućnosti, dušo

Cena će verovatno biti podstaknuta vestima o predstojećem pokretanju bitkoin fjučersa. CBOE će lansirati tržište svojih fjučersa ove nedelje, 10. decembra, dok će CME grupa omogućiti trgovanje 18. decembra. Nasdaq planira da pokrene berzanske poslove u leto 2018. godine, a Japanska finansijska berza u Tokiju priprema se i za pokretanje trgovanja fjučersima.

Blumberg je najavio da će brokeri TD Ameritrade i Ally Invest svojim klijentima ponuditi bitkoin fjučerse. Čak i J.P. Morgan Chase bi mogao da prati, uprkos krajnje negativnim stavovima izvršnog direktora Džejmija Dimona o digitalnoj valuti.

GDAX vodi

GDAX, Coinbase-ova menjačnica digitalnog novca, predvodila je celodnevni porast cena. Cena GDAX-a je trenutno oko 500 dolara ispred drugih bitkoin menjačnica na zapadnoj hemisferi. Najverovatnije - i najoptimističnije - objašnjenje je da je Coinbase najlakši način da se uključe novi investitori u bitkoin. Shodno tome, ako je GDAX na vrhu, kao što je danas, verovatno znači da novi "maloprodajni" investitori pokreću rast.


 

Pripremio: Nikola Mosurović