U znaku sve većeg prihvatanja kriptovaluta, kao još jedan pokazatelj, pojavio se podatak da digitalna berza Coinbase trenutno ima više korisničkih naloga od brokerske kompanije Charles Schwab. Prema podacima sa njihove internet stranice, Coinbase trenutno ima 13 miliona korisnika, dok je broj korisničkih naloga Schwarb brokerske kuće, na kraju 2016., iznosio 10,6 miliona.

Ova slika naravno nije potpuna i može da zavara s obzirom na činjenicu da je količina sredstava koju kontroliše Schwab daleko veća nego korisnici na Coinbase-u. Uprkos tome, broj korisnika je dobar pokazatelj na veliko povećanje interesovanja javnosti o kriptovalutama. Broj korisničkih naloga na Coinbase-u se ove godine povećao za 167%.

Rasprostranjena svest

Coinbase otvoreno objavljuje broj korisničkih naloga na njihovoj veb lokaciji, a trgovci ove godine pomno prate te brojke tokom "buma" koji se desio sa cenama kriptovaluta. Taj veliki broj pojedinaca koji kreiraju korisničke naloge na kriptovalutarnim menjačnicama trebalo bi da pobije trenutno mišljenje kako se bitkoin nalazi na marginama ekonomskih dešavanja.

Bez obzira da li imate negativna ili pozitivna očekivanja, stvarnost je takva da bitkoin postaje vodeća karika među članovima šire zajednice. Ovo se dalje potvrđuje ponudom njegovih fjučersa od strane Čikaške trgovačke menjačnice (CME), širenja hedž fondova i prihvatanje bitkoina u zemljama koje imaju jaku valutu.


 

Pripremio: Miodrag Radonjić