Nakon četvorodnevnog kontinuiranog pada u vrednosti, od ponedeljka do četvrtka, izgleda da se bitkoin malo stabilizovao. Ova godina definitivno nije dobro počela za bitkoin, jer je ovo druga nedelja za redom koja oslikava njegove loše preformanse na tržištu.

Dok su se bitkoinaši navikli na spajkove, sporost i razne druge probleme, na ovo ravnanje cene na grafikonu trebalo bi gledati kao na pozitivnu stvar. Došlo je do vesti od strane južnokorejskog ministra pravde da se vraćaju na predlog zabrane lokalnog trgovanja kriptovalutama u zemlji.

Regulatori su dosta dugo bili izvan tokova kada je u pitanju kontrola digitalnih valuta dok one funkcionišu po prinipu pojedinačnih slučajeva. Vetar se naglo promenio dok su vlade i zvaničnici imali priliku da zajedno naprave planove koji bi uticali na tržište.

Nedelja padova

Bitkoin je zabeležio pad od čak 23% u drugoj nedelji 2018. godine, bio je konstatno u padu, što je dodatno uticalo na nerve investitora.

Kriptovalute su generalno prošle kroz teška vremena, dok je cena bitkoina neobjašnjivo povezivana sa većinom altkoina koji se nalaze na samom vrhu liste (po ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji).

Razgovori u toku pesimističnog raspoloženja na tržištu zahvaljujući grafikonu cene naterali su mnoge da potraže odgovore zašto je kriptovaluta pretrpela takav udar nakon svog rekordnog rasta sredinom decembra prošle godine.

Žurba sa regulativama

Jedan od faktora koji je u istoriji zadao veliki udarac bitkoinu je bio regulatrnog tipa. Najava Kine da će zabraniti ICO, a potom i zabrana poslovanja berzi, uzburkala je tržište.

Ove nedelje, pojavio se strah zbog slične stvari - mada neopravdan - kada je ministarstvo pravde Južne Koreje nezavisno objavilo da će zabraniti trgovanje kriptovalutama. Ovo je učinjeno bez saglasnosti Ministarstva za strategiju i pravosuđe i drugih vladinih službi uključenih u radnu grupu pravljenja regulatornih okvira vezanih za kripto u Južnoj Koreji.

Ipak, tržište je reagovalo na vesti koje su od tada razjašnjene od strane Plave kuće, izvršne kancelarije i zvanične rezidencije Južnokorejskog predsednika.

Prema rečima portparola kripto radne grupe Južne Koreje, ne postoje planovi o zabrani kriptovaluta.

"Vlada Južne Koreje nema drugog izbora osim da prati regulatorne okvire i trendove koji su ustanovljeni od strane drugih vlada vodećih država. Iako sigurno postoji negativna reputacija vezana za kriptovalute, stav vlade je da dopusti ono što mora biti dopušteno, u korist tržišta Južne Koreje."

Kinin treći udarac

Nakon zabrane ICO-a, a zatim i menjačnica, kineski regulatori su sada za petama i rudarima u zemlji, na čijoj teritoriji se nalazi većina rudarske snage bitkoina.

Razlog zbog kog se Kina smatra rudarskom elektranom leži u jeftinoj i često subvencionisanoj električnoj energiji, koju rudari koriste. Planovi su takvi da ova esencijalna snaga električne energije postane skuplja, mešajući se direktno na margini profita.

Nadzor Komisije za hartije od vrednosti

U SAD-u, Komisija za hartije od vrednosti koja već ima malo udela u istoriji kriptovalutnog sveta, počinje da pravi mnogo više "buke" u svojim pokušajima regulacije.

Strah od pranja novca i korišćenja kriptovaluta za druge zloupotrebe, viđeno od strane predsedavajućeg Komisija za trgovanje fjučersima roba sa dodatom vrednosti J. Kristofera Đankarla koji je preuzeo ulogu federalnog nadzornika nad digitalnim valutama.

To je samo slabost

Regulatori, čak ni oni u Kini, nikada nisu mogli da ubiju bitkoin. Ipak, jasno je da imaju puno uticaja kada je u pitanju stanje tržišne vrednosti.

Ova najnovija borba sa regulacijama pokazuje da postoji potreba za određenim paritetom između regulatora i ekonomije digitalnih valuta pre nego što se stvari mogu nastaviti na njihov "veseli" način.

 

 

Pripremio: Bojan Zečević