Stratezi američkog bankarskog giganta JPMorgan Chase (JPM) tvrde da je nedavni skok bitkoina (BTC) rezultirao prelaskom iznad cenovnog nivoa za koji su smatrali da predstavlja njegovu unutrašnju vrednost. Njihovu analizu objavio je Blumberg 20. maja.

Stratezi - u čijem sastavu je navodno i JPMorganov strateg za globalno tržište Nikolaos Panigirtzoglou - procenjuju da se bitkoinom nedavno trgovalo na način koji odražava njegov rast u 2017. godini, koji je prethodio dugom padu cena.

Kako bi utvrdili unutrašnju vrednost novčića, stratezi su navodno analizirali bitkoin kao robu sa dodatom vrednosti i izračunali troškove njegove proizvodnje na osnovu parametara kao što su procenjena računska snaga, troškovi električne energije i energetska efikasnost hardvera, napominje Blumberg. Oni su navodno izjavili:

„Tokom proteklih nekoliko dana, stvarna cena je naglo prevazišla marginalne troškove. Ova divergencija između stvarne i unutrašnje vrednosti sa sobom nosi neke odjeke rasta sa kraja 2017. godine, au to vreme ta razlika je rešena uglavnom smanjenjem stvarnih cena.”

Bitkoin - koji se oporavio krajem aprila - tokom prethodne nedelje se trgovao po ceni i do 8.300 dolara, a kroz februar i mart za oko 5.000 dolara. Sredinom decembra 2018. godine, bitkoinom se trgovalo po ceni manjoj i od 3.300 dolara - što uz trenutnu cenu predstavlja rast od oko 150%.

Bitcoin’s 3-month chart, Feb. 20 — May 20 2019

Tromesečni prikaz cene bitkoina, 20. februar - 20. maj 2019. Izvor: CoinMarketCap

Blumberg citira JPMorgan analitičare:

“Definisanje unutrašnje ili fer vrednosti za bilo koju kriptovalutu je očigledno izazovno. Štaviše, mišljenja se kreću od nekih istraživača koji tvrde da nema fundamentalne vrednosti, do drugih koji procenjuju fer vrednosti znatno iznad trenutnih cena.”

Kao što je objavljeno, generalni direktor JPMorgan-a Džejmi Dimon je dugo prihvatao skeptičan stav prema decentralizovanim kriptovalutama, kao što je bitkoin, čak i pored toga što upravlja bankom koja je na pragu lansiranja sopstvenog digitalnog sredstva za poravnanja na bazi blokčeina - JPM Coin.