Bitkoin (BTC) je ove nedelje prešao još jednu prekretnicu mrežnih performansi, pošto je heš stopa najveće kriptovalute dostigla novu rekordnu vrednost.

Bitkoin je osiguran sa 80 EH/s

Podaci sa Bitinfocharts-a su potvrdili da je heš stopa bitkoin mreže premašila 80 kvintiliona SHA256 heševa u sekundi 8. avgusta, prvi put do sada.

Heš stopa se odnosi na količinu računarske snage koja se koristi za potvrdu bitkoin transakcija. Što je veća snaga, to je skuplji napad na mrežu.

Kako je izvestio Cointelegraph, heš stopa je postavila višestruke rekorde tokom poslednjih meseci, preokrenuvši trend pada koji je karakterisao drugu polovinu 2018. godine. 

Pored heš stope, dobru statistiku ove godine su zabeležili i mera težine izračunavanja bloka, obim trgovine i drugi.

Veća sigurnost povećava samopouzdanje investitora

Snaga mreže zauzvrat doprinosi ukupnom pozitivnom raspoloženju među zagovornicima bitkoina, koji primećuju da su tokom rekordnih cena u decembru 2017., iste metrike bile znatno niže.

S tim u vezi, bitkoin je bolje pripremljen za rast sada nego tada ili u bilo kom trenutku u svojoj istoriji.

Kada će taj rast početi, ostaje neizvesno, a najveći broj ljudi misli da će se to dogoditi u maju sledeće godine kada se bude dogodio halving. Pre toga, rudari će osigurati da se tržišta zadrže iznad najnižih pokazatelja u prošloj godini, pri čemu je jedan analitičar plasirao 6.500 dolara kao najnižu moguću cenu.