Heš stipa bitkoin (BTC) mreže je 7.7. dostigla nove rekorde, prema podacima sa blockchain.com.

Prethodni rekord je zabeležen u drugoj polovini juna, kada je heš stopa dostigla vrednost od 65,19 TH/s i rast se od tada neprestano nastavlja.

Heš stopa je broj kalkulacija koje određeni hardver ili mreža mogu da izračunaju u jednoj sekundi.  To je veoma važan parametar za rudare, jer sa većom heš stopom njegovih komponenti rudar ima više šansi da reši matematički problem, otkrije blok i prikupi nagradu. Veća heš stopa mreže povećava količinu resursa potrebnih za obavljanje napada “51% napad”, čineći mrežu sigurnijom.

Bitcoin Network Hashrate

Heš stopa Bitkoin mreže | Ljubaznošću blockchain.com

Povećanje heš stope mreže uglavnom znači da se povećala i potrošnja el. Energije. Ipak, investicioni proizvodi i istraživačka kompanije CoinShares nedavno su procenili da 74,1% procesa rudarenja bitkoina koristi obnovljive izvore  .

Kako je ranije izvestio Cointelegraph, period posle septembra 2018. - tokom takozvane “kripto zime” - se pokazao kao retrogradni period za Bitkoin mrežu. Tada je prvi put ikada došlo do smanjenja heš stope na mreži.

U junu su se pojavile vesti da je heš stopa na Bitkoin mreži dostigla novi rekord, pokazujući sve veću konkurenciju za blok nagrade između rudara.