Federalni sud u Njujorku je naložio kripto hedž fondu Gelfman Blueprint Inc. (GBI) i njihovom direktoru Nikolasu Gelfmanu da plate preko 2,5 miliona dolara zbog vođenja operacija prevarantske ponzi šeme - navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom 18. oktobra.

GBI je korporacija iz Njujorka, a denominovan u bitkoin (BTC) hedž fond, osnovan 2014. godine. Kako se navodi na sajtu kompanije, do 2015. godine imali su 85 korisnika i 2.367 bitkoina pod upravom.

Ova sudska naredba je nastavak akcije sprovođenja zakona protiv korupcije i prevara od strane američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) protiv GBI-a koja datira još od septembra prošle godine. CFTC je optužio GBI za navodno pokrtanje i rad putem ponzi šeme od 2014. godine do 2016. godine, govoreći investitorima da je kompanija razvila kompjuterski algoritam nazvan "Jigsaw (slagalica)" koji omogućuje značajan prihod kroz robni fond. U stvarnosti, čitava šema je bila prevara.

Po najavi, GBI i Gelfman su prevarom došli do sume od 600.000 dolara od najmanje 80 korisnika. Štaviše, Gelfman je predstvaio lažni kompjuterski "hak" kako bi sakrio trgovinske gubitke putem šeme. Na kraju je došlo do gubitka skoro svih sredstava korisnika.

Trenutnia sudska odluka nalaže GBI i Gelfmanu da plate nešto više od 2,5 miliona dolara građanske monetarne kazne i restituciju. GBI i Gelfmanu je naloženo da plate 554.734 i 492.064 dolara povraćaja korisnicima i 1.854.000 i 177.501 dolara građanske novčane kazne.

Džejms Mekdonald, direktor za sprovđenje zakona u CFTC-u, rekao je da "ovaj slučaj označava još jednu pobedu komisije u areni sprovođenja zakona nad virtuelnim valutama. Kako ovaj niz slučajeva pokazuje, CFTC je odlučan da indentifikuje loše aktere na ovim virtuelnim tržištima i da ih natera da preuzmu odgovornost."

Prošlog meseca, CFTC je podneo tužbu američkom okružnom sudu severnog distrikta Teksasa, protiv dva lica koja se optužuju da su navodno lažno posredovali u bitkoin trgovanju. Po optužnici, optuženi Morgan Hant i Kim Hekroft su vodili dva lažna posla i doveli u zabludu lažnim informacijama javnost kako bi naveli investitore da ulože u ugovore o stranim valutama, kao što su forex, binarne opcije i dijamanti.


 

Pripremio: Bojan Zečevič