Bitkoin (BTC) je stabilan na oko 10.850 dolara 24. juna nakon skoka na preko 11.000 dolara po prvi put nakon više od godinu dana.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Podaci sa Coin360 pokazuju blagu korekciju danas, a tržišta konsoliduju dobitke nakon burnog vikenda.

BTC se popeo do čak 11.230 dolara u proteklim danima, čime je ostvario najbolji rezultat još od marta 2018. godine.

Ovaj rast nije prošao nezapaženo, jer su se mejnstrim medijski naslovi borili sa objašnjenjem povratka kriptovalute za koju su prethodno rekli da je mrtva.

Mnogi su navodili razne izvore iz sfere finansija koji su tvrdili da je sadašnji rast tržišta osuđen na propast i da će bitkoin investitori na kraju izgubiti sve.

"Nemojte da vas obmanjuje ovogodišnji privremeni rast", rekao je Vitni Tilson, osnivač Empire Financial Research-a i bivši menadžer hedž fonda.

“Upamtite moje reči: za godinu dana biće mnogo niža. Ovo je ‘pump-and-dump’ šema koja će sve uništiti.”

Nedeljni dobici bitkoina su trenutno preko 17%, dok su na mesečnom nivou blizu 35%.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene bitkoina. Izvor: Coin360

Altkoini su lošije prošli nakon korekcije BTC-a, a mnogi među prvih 20 su u padu između 2 i 3 procenta na dan u vreme pisanja.

Itirijum (ETH) je pao za 3% na 306 dolara, dok je ripl (XRP) za 5% i pao je na nešto više od 0,45 dolara po novčiću. Tron (TRX) je, s druge strane, u porastu za 3,1% nakon što je mreža lansirala svoj prvi stejblkoin.

Ether 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene itera. Izvor: Coin360

Ukupna tržišna kapitalizacija je preko 300 milijardi dolara, bitkoinov rast tokom vikenda je proširio njegovu tržišnu dominaciju na preko 59%.

Kako je objavio Cointelegraph, nekoliko značajnih faktora ukazuju na to da će bitkoin dostići daleko veću cenu od svog istorijskog maksimuma.