Bitkoin je zacementirao svoju godinu slave dostigavši vrednost od 20.000 dolara, jedva mesec dana nakon što je prvi put dostigao pet cifara. Posle nekoliko nedelja značajne volatilnosti, kombinujući brzi rast sa naglim padom, konačni impuls povećava bitkoin na najvišu istorijsku vrdnost.

Uspešno nadmašivši gotovo svačija očekivanja u 2017. godini, cene bitkoina dobijale su odlučujuću podsticaj od trgovanja fjučersima regulisanih na Vol stritu, kao i neposredna implementacija Lightning Network-a. CBOE je 10. decembra lansirao svoj bitkoin fjučers proizvod, a CME (mnogo veće tržište) će u ponedjeljak, 18. decembra početi trgovati s fjučersima kriptovaluta.

Tržišta su reagovala na rast cene, što je izazvalo masovni interes potrošača kako za kupovinu, tako i za trgovinu virtuelnom valutom. U poslednjih nekoliko nedelja Coinbase je bila na vrhu Apple-ovih "nejčešće preuzetih aplikacija" nekoliko puta.

Bitkoin je porastao za 1.950% u 2017.godini, na početku godine vredeo je sitnih 974 dolara.

Barijera je na nekim tržištima probijena znatno ranije, posebno na onim gde je potražnja prevazilazila snabdevanje i gde je ekonomska politika krhka, kao što su Venecuela i Zimbabve.

Nakon što su propustili priliku da predvide koliko će cena bitkoina brzo rasti, analitičari se sada fokusiraju na narednu godinu i kako će vlade reagovati na brz rast digitalnih valuta. Bankari, glavni mediji i stručnjaci nastavljaju da bitkoin tretiraju kao efekat balona i ako ljudi i dalje kupuju kriptovalutu u nadi da će ostvariti profit.


 

Pripremio: Nikola Mosurović