Bitkoin (BTC) je dostigao najviši nivo u odnosu na argentinski pezos usred tekućeg rasta kriptovaluta, prenosi Financial Times (FT) 27. maja.

Prema izveštaju, cena bitkoina je skočila na 394.000 pezosa (8.762,95 dolara u vreme pisanja) po novčiću, prevazilazeći odnos cene bitkoina i pezosa koji nije viđen od mehura iz 2017. godine.

Bitcoin price against Argentine peso since 2017. Source: BitcoinAverage

Cena bitkoina u odnosu na argentinski pezos od 2017. godine. Izvor: BitcoinAverage

Novi nivo cene bitkoina u odnosu na pezos javlja se usred ovogodišnjeg rasta kripto tržišta, pored tekuđeg pada argentinskog pezosa u odnosu na dolar.

Prema CNBC grafikonima, američki dolar je zabeležio masivan rast u odnosu na pezos u protekloj godini. Novi pad argentinske valute je navodno izazvan neizvesnošću predstojećih predsedničkih izbora.

U.S. dollar price against Argentine peso. Source: CNBC

Cena američkog dolara u odnosu na argentinski pezos. Izvor: CNBC

Uprkos nedavnom pokušaju da podrže argentinsku ekonomiju od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s obzirom da je centralna banka zemlje dozvolila korišćenje sredstava MMF-a za intervenciju u pezos, neki analitičari su, kako se izveštava, zabrinuti da bi program mogao propasti ako pobedi populistička opozicija na predsedničkim izborima u oktobru, prenosi FT.

Dok investitori podržavaju sadašnjeg predsednika Maurisija Makrija, opozicija - u kojoj bivša levičarska predsednica Kristina Fernandez de Kiršner radi kao zamenik predsedničkog kandidata Alberta Fernandeza - navodno je uvela "demokratski popust" za pezos.

Amundi, jedan od najvećih globalnih menadžera sredstava je, kako se izveštava, rekao da su cene sredstava u poslednjih mesec dana reagovale "vrlo negativno" na sve veće šanse da Krišnerova ponovo dođe na vlast.

Kao što je FT primetio, pezos je pao na novi minimum u odnosu na dolar u aprilu, nakon gubitka više od polovine njegove vrednosti prošle godine, kada su i pezos i turska lira pali usled očekivanja investitora o rastu stope u odnosu na dolar.

Ranije u martu, investitor Tim Drejper savetovao je predsednika Argentine da legalizuje bitkoin kako bi poboljšao ekonomsku situaciju u zemlji.