I bitkoin kao i blokčein su oborili rekorde u utorak, s obzirom da je cena bila najviša do sada, a Vol Strit završava nove integracije.

Kako Blomberg navodi, grupa velikih banaka uključujući Goldman Sachs, JPMorgan i Credit Suisse su imali šestomesečnu probnu verziju blokčeina za "zamenu kapitala” (equity swaps)  koja je postigla stopostotan uspeh.

U saradnji sa startap kompanijom Axoni, blokčein je omogućio sve promene u ‘swap-ovima’ da budu odmah vidljive i sada je na svom putu ka mejnstrimu.

"Mi smo na putu napretka", naveo je direktor Axoni-ja Greg Švej, a zatim dodao: "Znamo da sada radi."

Taj potez je još važniji s obzirom na vrlo skeptičan stav prema kriptovalutama od strane nekih učesnika. Kako određene jurisdikcije kao što je Rusija i dalje naglašavaju, blokčein u određenim prilagođenim oblicima dobija podsticaj preko tradicionalnih finansija na način koji bitkoin i decentralizovani principi i dalje teže da se izbore.

Bez obzira na to bitkoin je jači nego ikad. Podaci iz različitih menjačnica potvrđuju novu rekordnu cenu od oko 9.977 dolara.

Turbulencija u Tether-u, kriptovaluta za koju se misli da ima veliki uticaj na cenu bitkoina nije učinila ništa da devalvira tržišta.

U znaku dodatnog optimizma iz malog, ali rastućeg sektora Vol Strita očaranog bitkoinom, investitor Majk Novograc je naveo za Blomberg TV da će se 2017. godina završiti sa cenom od 10.000 dolara za bitkoin i 500 dolara za itirijum.


 

Pripremio: Bojan Zečević