Ponedeljak, 27. maj - nakon blage jučerašnje korekcije, kripto tržišta beleže snažan pozitivan momentum danas, sa bitkoinom (BTC) koji je dostigao najvišu cenu ove godine. Svih prvih 50 kriptovaluta danas beleže solidne dobitke, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin je zabeležio rast od preko 9% na dan i trguje se po ceni od 8.727 dolara. Nakon što je juče, 26. maja, nakratko pao ispod 8.000 dolara, novčić je doživeo oštar skok danas. Bitkoin je imao značajnu volatilnost ove nedelje, sa najnižom cenom od oko 7.550 dolara 23. maja pre nego što je porastao do današnjeg maksimuma.

Bitkoinom se poslednji put trgovalo u opsegu od 8.700-8.800 pre godinu dana, u drugoj nedelji maja 2018. godine.

U toku nedelje, cena bitkoina je porasla za 10,5%.

Bitcoin 13-month price chart

13-mesečni prikaz cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

U svojoj tehničkoj analizi, trgovac Piter Brant je upozorio da bitkoinov skok navodno predstavlja "FOMO fazu napretka" i da "će verovatno doći do značajnije korekcije, zaustavljajući bikove, koji jure ovaj napredak".

Najveći altkoin prema tržišnoj kapitalizaciji, iter (ETH), takođe je ostvario solidne dobitke, sa rastom od 7,1% na dan i trguje se za 267,50 dolara u vreme pisanja. Iter beleži snažnu korelaciju sa rastom cene bitkoina, koji je počeo tokom kasnijih sati trgovanja. Današnji dobici vraćaju altkoin nazad na svoj vrhunac od 18. maja, kao i na cenu koja je poslednji put zabeležena u septembru 2018. godine

Najveći altkoin je ostvario dobitak od 7,22% na nedeljnom nivou.

Ether 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene itera. Izvor: CoinMarketCap

XRP je ostvario rast od 6,9% na dan i trguje se za 0,41 dolar u vreme pisanja. Jučerašnji rast je rezultirao oporavkom od prošlonedeljnog pada i sada je na nedeljnom nivou u porastu za 3,5%.

XRP 7-day price chart

Nedeljni prikaz cene XRP-a. Izvor: CoinMarketCap

Svih prvih 10 kriptovaluta su u porastu u vreme pisanja. Lajtkoin (LTC) je u porastu za 12,1%, eos (EOS) za 9,6%, a bitkoin keš (BCH) za 8,2%. Bitkoin keš ostvaruje dobitke uprkos vestima o navodnoj dvostrukoj potrošnji nakon hard-forka sredinom maja, prenosi Cointelegraph.

Među prvih 20, nakoliko novčića beleži dvocifrene dobitke. To uključuje bitcoin sv (BSV) sa skoro 25% na dan, nem (XEM) sa 11% i tron (TRX) sa 9%.

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta trenutno iznosi oko 269,6 milijardi dolara - vrednost koja je poslednji put zabeležena u avgustu 2018. - sa bitkoin dominacijom od 57,3%.

Total market capitalization of all cryptocurrencies

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta. Izvor: CoinMarketCap

Kako Blumberg danas izveštava, rast bitkoina tokom proteklog meseca je navodno jači od onog tokom 2017. godne. - sa rastom od skoro 70% na mesečnom nivou.

U izveštaju se navodi analitičar eToro-a Meti Grinspen, koji je komentarisao ovaj rast:

„Lakša potrošnja znači imati više slučajeva upotrebe i viši nivo usvajanja. Prelomna tačka je verovatno veoma blizu.”

Na tradicionalnim tržištima, evropske akcije su se stabilizovale nakon izbora širom kontinenta, kako danas izveštava Blumberg. U vreme pisanja, indeks Stoxx Europe 600 je porastao za 0,2%, a evro je stabilan na foreks tržištima.

Akcije francuskog proizvođača automobila Renault porasle su 13,4% u ranim satima trgovanja u Parizu, navodno podstaknute vestima o potencijalnom spajanju sa Fiat Chrysler-om. Ako se realizuje, sporazum bi doveo do toga da udružene kompanije postanu treći najveći proizvođač automobila na svetu.