Bitkoin (BTC) nastavlja da drži cenu preko 8.000 dolara 30. jula, dok je ostatak tržišta zabeležio manje gubitke.

Market visualization

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Podaci iz Cointelegraph-ovog indeksa cena i Coin360 pokazuju skromni pad bitkoina tokom dana od oko 1% i trguje se za oko 8.110 dolara u vreme pisanja. Najveća kriptovaluta beleži rast od oko 28% tokom proteklog meseca.

Bitcoin weekly price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Cena bitkoina ostala je relativno stabilna tokom vikenda, nakon što je na kratko pala ispod 8.000 dolara nakon vesti da je Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) ponovno odbila zahtev za berzanski fond (ETF) od strane Kamerona i Tajlera Vinklvosa.

Međutim, SEC je nedavno odložila odluku o zahtevu za ETF od strane investicione firme Direxion do septembra, a ostali podnosioci zahteva i dalje čekaju odluku od američkog regulatora.

Kin-Vai Lau, direktor Fatfish Internet Group-a, ove sedmice je rekao da veruje da "nismo daleko" od toga da tržište "generalno prihvati ETF".

Glavni altkoin itirijum (ETH) je bio u malo većem padu od oko 2% na dan i trguje se za oko 454 dolara u vreme pisanja. ETH je u proteklom mesecu zabeležio rast od nešto više od 2%.

Ethereum weekly price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Osnivač itirijuma Vitalik Buterin ove sedmice je tvrdio da je buka oko ETF-a dobila previše pažnje i da je stvarno usvajanje potrošača u smislu kupovine i sticanje čak i male količine kriptovaluta bilo “mnogo bolje”.

"Mislim da je previše naglaska na BTC/ETH/bilo kom ETF-u, a nedovoljno na tome da se ljudima olakša da kupe od 5 do 100 dolara putem kartica na trafikama. Prvi je bolji za pumpanje cena, ali ovaj drugi je mnogo bolji za stvarno usvajanje."

Skoro svih prvih deset kriptovaluta na CoinMarketCap-u su u crvenom - sa izuzetkom stejblkoina tetera (USDT) - sa padom od 1 do 6 procenata.

Stelar (XLM) je u najvećem padu, gotovo 6% u toku 24 sata i trguje se za oko 0,29 dolara u vreme pisanja. EOS takođe beleži slične gubitke, sa padom od oko 5% na dan u vreme pisanja i trguje se za oko 7,85 dolara.

Ukupna tržišna kapitalizacija trenutno iznosi oko 291 milijardi dolara, što je manje od njenog nedeljnog maksimuma od oko 304 milijardi dolara.

Total market capitalization chart

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor: Coinmarketcap

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić