Cena bitkoina (BTC) je u četvrtak, 16. augusta, porasla za oko 0,05%, čime se vodeća kriptovaluta vratila iznad 6.000 dolara nakon pada tržišta, kada je BTC potonuo ispod te psihološki važne cene 14. avgusta.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Podaci iz indeksa cena Cointelegraph-a pokazuju rast od 2,5% na mesečnom nivou za bitkoin u vreme pisanja, uprkos padu cene u odnosu na nedeljni maksimum od 6.600 dolara, a nedeljni gubici iznose gotovo 10%.

Nastavljajući trend kratkoročne nestabilnosti, BTC/USD trenutno iznosi oko 6.407 dolara, a komentatori su željni da vide da li se podrška na 6.000 dolara stabilizovala.

Bitcoin’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Coinmarketcap

Rast cene se javlja u trenutku kada kripto industrija postaje sve ravnodušnija prema tome kakav bi efekat imalo prihvatanje ili odbijanje bitkoin berzanskog fonda (ETF) od strane američkih regulatora.

Ranije opisivan kao faktor koji bi značajno mogao da podigne ili obori tržište, Andreas Antonopulos se ove nedelje pridružio Niku Sabu u novom skepticizmu oko ETF-a, koji tvrdi da bi "mogao da izazove više problema nego što vredi".

U snimku gde odgovara na pitanja, Antonopulos je opisao ETF-ove kao “multimilijardersku ‘nisu tvoji ključevi, nije tvoj bitkoin’ šemu”.

Pored bitkoina, nastavljaju se brige i oko altkoina, a itirijum (ETH) je danas ostvario blagu dobit, ali nastavlja sa nedeljnim gubicima od skoro 30% i mesečnim od 33%.

U vreme pisanja, ETH-om se trgujue za oko 292 dolara, nekoliko procenata iznad nedeljnog minimuma koji je obleležio najveći pad ovog altkoina još od septembra 2017. godine.

Ethereum’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Coinmarketcap

Ostali veliki altkoini su ostvarili blagi rast, sa izuzetkom stelara (XLM), koji je u padu za 3% na dan, a trguje se za oko 0,22 dolara. Još jedan altkoin koji se istakao je itirijum klasik (ETC), čije je dodavanje na Coinbase možda lansiralo cenu za preko 16% na dan, a novčićem se trenutno trguje za oko 14,09 dolara u vreme pisanja.

Ukupna tržišna kapitalizacija iznosi oko 207 milijardi dolara u vreme pisanja, broj koji se poslednji put javio u novembru 2017. godine.

Total market capitalization

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić