20. jul: Bitkoin (BTC) se odvojio od drugih velikih kriptovaluta i pokazuje znatno veću fleksibilnost u održavanju dobitaka osiguranih u velikom rastu koji je počeo ranije ove nedelje.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Kao što pokazuju podaci sa Coin360, glavni novčić je ostrvo zelenog, dok se većina glavnih altkoina trudi da održi pozitivan momentum.

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 7.398 dolara, sa povećanjem za deo procenta u toku perioda od 24 sata, u vreme pisanja.

Bitkoinovi nedeljni i mesečni dobici su na pozitivnoj teritoriji, na oko pola procenata i 20%, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

Artur Hajes, direktor kripto berze BitMEX, razmišljajući o snažnom usponu bitkoina ove nedelje, izjavio je danas da trenutni rast možda može da testira cenu od 5.000 dolara pre nego što krene na 50.000 dolara u 2018. godini.

Bitcoin 7-day price chart

Sedmodnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Cena itirijuma (ETH) je bila manje otporna. Glavnim altkoinom se trguje za oko 453 dolara u vreme pisanja, što je pad za 2,6% na dan. Nakon što je 18. jula dostigao vrednost od 510 dolara, itirijum se susreo sa oštrim padom.

Iako je nedavni rast obezbedio pozitivnu nedeljnu procentualnu dobit od oko 5%, mesečni učinak itirijuma je negativan, nešto više od 3% u minusu, prema podacima sa CoinMarketCap-a.

High point in Ethereum’s 7-day price chart

Najviša tačka na sedmodnevnom grafikonu cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, svih top 10 novčića po tržišnoj kapitalizaciji - osim bitkoina i stabilnog novčića tetera (USDT) - susreću se sa gubicima između 2% i 5% na dnevnom nivou u vreme pisanja.

Ripl (XRP) je u padu od 4%, trgujući se za 0,46 dolara u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u. Kardano (ADA) je izgubio oko 4% i trguje se za oko 0,17 u proteklih 24 sata u vreme pisanja.

Od top 20 najbolje rangiranih novčića na CoinMarketCap-u, deš (DASH) je ostvario solidan rast od 5% u toku 24 sata, trgujući se za nešto više od 274 dolara u vreme pisanja. Altkoin je skočio 20 dolara za sat vremena ranije danas i dostigao je 282 dolara, pre nego što je blago opao na trenutnu vrednost.

Dash 24-hour chart

24-časovni grafikon za deš. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta sada iznosi oko 283 milijarde dolara u vreme pisanja, što je manje od nedeljnog maksimuma od 299 milijardi dolara.

Weekly high in the total market capitalization of all cryptocurrencies

Nedeljni maksimum ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Prošli dan je osvanula vest da su 4 mesta od prvih 40 na Fortune-ovoj godišnjoj rang listi za najmoćnije mlade influensere u globalnom poslovanju dobili pet inovatora iz kripto sfere, što je više nego duplo u odnosu na prošlu godinu.

Kako se kripto sve više provlači kroz svakodnevicu, britanski zakonodavci preispituju postojeće zakonske okvire kako bi osigurali da britanski sudovi ostanu "konkurentan" izbor za preduzeća koja koriste pametne ugovore.

Bivši izvršni direktor Vol strita i osnivač kripto trgovačke banke Majk Novograc je, međutim, rekao da očekuje da će proći “pet do šest godina” kako bi došlo do masovnog usvajanja kriptovaluta i blokčeina.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić