5. avgust: Nakon jučerašnjeg pada tržišta, bitkoin (BTC) je zabeležio blagi oporavak, krećući se oko 7.000 dolara. Međutim, svi glavni altkoini pokazuju znake oporavka, u rasponu od 1 do 7 procenata, pokazuju podaci sa Coin360.

coin360

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 7.040 dolara u vreme pisanja, čuvajući poziciju nakon jučerašnjeg naglog pada do cene koje je poslednji put viđena od 17. jula. Najveća kriptovaluta sada bi mogla da zauzme 6.800 dolara kao kratkoročnu podršku, nakon nekoliko nesigurnih prelazaka preko 7.000 koje nije uspeo da održi. Nedeljni gubici bitkoina sada su oko 14,05%, a mesečne dobiti se malo ispod 8%.

Btc

Dnevni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Itirijum (ETH) je zabeležio nešto značajnije dnevne dobitke, sa povećanjem između 1 i 2 procenta i trguje se za oko 412 dolara u vreme pisanja. Bez obzira na to, vodeći altkoin je postepeno izgubio više od 50 dolara za nedelju dana, sa padom od oko 11,35%. Na mesečnom nivou itirijum je u padu za 11,66%.

ETH

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Na listi CoinMarketCap-a, svih top petnaest novčića su u zelenom, ostvarajući značajnije dobitke od 1 do 7 procenata.

IOTA (MIOTA) se značajno ističe, pokazujući najsnažnije znake oporavka među glavnim altkoinima sa dobrih 7,21% i trguje se za oko 0,91 dolara u vreme pisanja. Od prvih deset novčića, kardano (ADA) je drugi po učinku, sa rastom od oko 3,63% i trguje se za oko 0,13 dolara za vreme pisanja.

Među top 20 novčića po tržišnoj kapitalizaciji, itirijum klasik (ETC) takođe je zabeležio značajne dobitke, sa rastom od 7,17% na dan i trguje se za oko 17,44 dolara u vreme pisanja. Altkoinov mini rast koji je započeo 3. avgusta je verovatno rezultat vesti o predstojećem uvođenju na listu glavne američke kripto berze i provajdera usluga za novčanike Coinbase, koje je zakazano za 7. avgust.

ETC

Nedeljni grafikon cene itirijum klasika. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 257,2 milijardi dolara u vreme pisanja, što je za solidnih 5 milijardi više u odnosu na jučerašnji minimum od 252,3 milijarde dolara. Bez obzira na to, tržišta su izgubila oko 50 milijardi dolara od rasta krajem jula kada je tržišna kapitalizacija dostigla preko 303 milijarde dolara.

Total

Mesečni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta CoinMarketCap

Kako je tržište padalo u petak, glavne vesti u nedelji ostaju one o optimističnoj najavi da Intercontinental berza (ICE) - operater 23 vodeće globalne berze, uključujući i Njujoršku berzu (NISE) - planira da kreira Microsoft ekosistem pokretan pomoću cloud-a za digitalna sredstva koji bi pokrivao spektar od federalno regulisanih tržišta i skladištenja do potreba trgovaca i potrošača.

Kako je Cointelegraph danas izvestio, Starbucks, koji je u saradnji sa ICE-om zbog izgradnje ekosistema digitalnih sredstava, objasnio je da neće prihvatiti bitkoin (BTC) ili druge kriptovalute za plaćanje, nakon pogrešnih izveštaja sa mejnstrim medija.

ICE je dodatno otkrila da će od ovog novembra nuditi fizički isporučene ugovore o BTC fjučersima, sve dok dobije zeleno svetlo od američke Komisije za trgovinu robnim fjučersima (CFTC).

Neki analitičari su sugerisali da će fizička isporuka označiti značajnu institucionalizaciju kripto pejzaža i da će biti dobra za tržišta - što se razlikuje od bitkoin fjučers ugovora sa gotovinskim plaćanjem kojima se trenutno trguje na CME i CBOE berzama.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić