Nedelja, 12. maj - većina od prvih 20 kriptovaluta beleži značajne gubitke na dan u vreme pisanja, dok se bitkoin (BTC) drži iznad 7.000 dolara.

Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoin je u padu za oko 1,5% na dan i trguje se za 7.040 dolara u vreme pisanja, prema CoinMarketCap-u. Ipak, BTC je takođe za 6% u padu u odnosu na dnevni maksimum od 7.500 dolara. Na nedeljnom nivou, novčić je u porastu za skoro 23%.

Bitcoin 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Iter (ETH) se drži kao najveći altkoin po tržišnoj kapitalizaciji, koja trenutno iznosi 20 milijardi dolara. Drugi najveći altkoin, ripl (XRP), ima tržišnu kapitalizaciju od 13,4 milijarde dolara u vreme pisanja.

Podaci sa CoinMarketCap-a pokazuju da je ETH u padu za preko 2,25% u protekla 24 časa. U vreme pisanja, ETH-om se trguje za oko 189 dolara. Na nedeljnom nivou, novčić je zabeležio cenovni rast od preko 16%.

Ether 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itera. Izvor: CoinMarketCap

Direktor kripto analitičke firme Mesari Rajan Selkis nadavno je izneo prognozu da se prelazak na proof-of-stake (PoS) Itirijum verziju 2.0 neće dogoditi do 2021. godine.

XRP je u padu za manje od 1% tokom protekla 24 časa i trenutno se trguje za oko 0,317 dolara, a na nedeljnom nivou novčić je u porastu za 6%.

XRP 7-day price chart

Nedeljni grafikon cena XRP-a. Izvor: CoinMarketCap

Među top 20 kriptovaluta, samo tri novčića beleže dobitke na dan u vreme pisanja. Bitkoin keš (BCH), binance coin (BNB) u deš (DASH) su u porastu do 2,5%.

U vreme pisanja, ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta je 212 milijardi dolara, preko 17% više u odnosu na vrednost od pre nedelju dana.

Total market capitalization 7-day chart

Nedeljni grafikon ukupne tržišne kapitalizacije. Izvor:CoinMarketCap

Kao što je Cointelegraph objavio, direktor Galaxy Digital-a Majkl Novograc je rekao da bitkoin neće promeniti svet jer je samo čuvar vrednosti, ali decentralizovani web 3.0 hoće.