Bil Haris, suosnivač i kratkoročni direktor PayPal-a, napisao je mišljenje o bitkoinu u kojem tvrdi da je to "prevara... ogromna investiciona prevara (pump and dump), poput onih koje svet nikada nije video," objavljenom na Recode-u, 24. aprila.

Harisov argument napao je bitkoin na tri fronta, tvrdeći da je beskoristan kao sredstvo plaćanja, izuzetno nestabilan i nema "nikakvu unutrašnju vrednost".

Takođe je naglasio kriminalnu eksploataciju rudarenja, napade hakera, i istorijat prevara sa inicijalnim ponudama novčića (ICO), ne uspevajući da napravi razliku između drugih modela prikupljanja sredstava od samog bitkoina.

Haris je takođe tvrdio da "najobičniji" kupci bitkoina svuda krše zakon, ne obračunavajući poreze na svoje kapitalne dobitke. Štaviše, "najveći korisnici bitkoina su kriminalci."

Čini se da većina članka stavlja bitkoin u isti koš sa drugim kriptovalutama, uprkos tome što je članak navodno posvećen tome kako je sam bikoin prevara. Haris je zanemario da pomene političke argumente za kriptovalute u kontekstu finansijskog pada nakon 2008. godine, uključujući otpornost na cenzuru, konsenzus o nepromenljivosti i decentralizaciju.

Harris je zbačen sa svoje pozicije direktora novoformiranog X.com-a i Coinfinity-a, onoga što će kasnije postati PayPal - u aprilu 2000. godine, samo mesec dana nakon spajanja. Ovo se dogodilo usled tvrdnji da nije bio u stanju da se nosi sa problemima skaliranja nekon uspeha PayPal-a, kao i njegovim neadekvatnim fokusom na “neproduktivne pristupe”.

Piter Tiel, koji je postao direktor PayPal-a nakon izbacivanja Harisa - i ostao je očigledno duže na poslu - poznat je po tome što je bio optimističan u vezi bitkoina, upoređujući ga sa zlatom i afirmišući njegov potencijal da revolucioniše finansijsku sferu.

Juče je objavljena vest u članku MIT-a koji je razmatrao načine da se "uništi" bitkoin, predviđajući kontrolu od strane vlada ili čak potajno preuzimanje od strane Facebook-a.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić