Bitkoin je "sve osim" korisnog čuvara vrednosti, izjavila je u ponedeljak bivša predsedavajuća američkih Federalnih rezervi Dženet Jelen, prenosi kanadski finansijski medij Kitco 29. oktobra.

Govoreći tokom intervjua na Kanadskom finteh forumu 2018 u Montrealu, Jelen - koja je prošle godine postala slavna u kripto zajednici kao meta sada zloglasne "Kupite bitkoin" sednice na sastanku Komisije za finansijske usluge - je još više kritikovala bitkoin.

"Dugo se smatralo da bi nešto bilo korisna valuta mora biti stabilan izvor vrednosti, a bitkoin je sve osim toga", tvrdi ona, nastavljajući:

"Ne koristi se za mnoge transakcije, nije stabilan izvor vrednosti i nije efikasan način obrade plaćanja. Veoma je spor za obradu plaćanja. Ima poteškoće zbog njegove veoma decentralizovane prirode."

Pošto je bio prisutan tokom njenog govora, direktor Satoshi Portal-a, Fransis Poliot, bio je među prvima koji su osudili njene reči, opisujući ih kao "Zvanične NPC [netimski igrač] smernice za bitkoin FUD, odobrene od strane FED-a".

Na konferenciji za novinare u decembru prošle godine, Jelen je bitkoin nazvala "visoko špekulativnim sredstvom" i “nestabilnim izvorom vrednosti”. Ona je takođe primetila da Federalne rezerve nisu "ozbiljno razmišljaje" o konceptu digitalnih valuta izdatih od strane države.

Jelin govor u ponedeljak podseća ne samo na njene prethodne komentare o kriptovalutama, već i one koje je ranije ovog meseca izneo ekonomista Noriel Rubini, otvoreni kripto skeptik koji predviđa propast čitavog ekosistema.

Mnogi su nakon Rubinijevih komentara tvrdili da ga je njegov nedostatak razumevanja o decentralizovanoj kriptovaluti naveo, kao i Jelen, na lažne zaključke o njenoj otpornosti.

"Mogu da uočim balon kada on postoji - a za mene je ceo ovaj prostor bio majka i otac svih finansijskih balona i sada će da pukne", rekao je za Cointelegraph tokom nastupa na ‘BlockShow Americas’ u avgustu.