Bitkoin je po svemu sudeći imao veoma nestabilnu sedmicu, izgubio je 3 milijarde dolara u tržišnoj kapitalizaciji za samo 90 minuta pošto je cena skliznula sa 11.400 dolara na blizu 9.000 dolara. Uprkos tome, u roku od 24 sata, kriptovaluta je skočila na više od 10.500 dolara.

Uzrok pada i skoka

Uzrok iznenadnog pada nije jasan, iako se čini da su neverovatne oscilacije na tržištu koje su za samo nedelju dana iznosile preko 2.000 dolara napravile prostor za profitere na vrhu. Pošto je cena vrtoglavo porasla, neki su iskoristili priliku da prodaju pozicije koje su kupili po znantno nižim cenama.

Međutim, postoji jasan razlog zašto je valuta porasla iznad 10.000 dolara. Objavljivanje odluke o fjučersima od strane Američke komisije za trgovanje novčanim prihodima (CFTC), koja je objavila da su CME grupa i CBOE ispunili uslove za regulisano trgovanje, doveli su do masovnih hrabrih poteza za dobitkom i gurnuli cenu prema visini blizu 11.000 dolara.

I dalje ostaje nejasno da li će bitkoin moći da zadrži i konsoliduje vrednost iznad 10.000 dolara, a zatim i nastavi dalje. Neki (naročito milijarder Karl Isah) nedavno su nazvali bitkoin balonom, što ukazuje na bilo kakvu mogućnost za dalje dobitke. Međutim, drugi se ne slažu sa tim.

Očekivana odskakanja

Na primer, Alex Mašinski, osnivač Celsius fondacije, jasno tvrdi da je prodajna tačka mogla biti kordinirana i prodata na 11.000 dolara. On kaže:

“Čini se da je bila koordinirana prodaja na oko 11.000 dolara. Mnoge prepiske na Telegram-u su navodile da je to nivo na kojem treba prodati. Vratila se nazad jer je previše novca dolazilo u ruke velikih igrača poput Coinbase-a, tako da postoji dosledan pritisak na kupovinu koji obara svaku prodaju.Takođe, mnogi od kripto fondova koriste ove ljuljaške kako bi kupili BTC sa niskim troškovima od prodavca koji su stavili ograničene prodajne naloge kao zaštitu na nižem nivou. Sada postoji preko 300 kripto fondova koji su registrovani kod Komisije za hartije od vrednosti. Četiri sa preko 500 miliona dolara, tako da su dovoljno velike da kontrolišu cene u svakom trenutku.”

Međutim, drugi insajderi u industriji su ubeđeni da će cena ići na gore, posebno kada se uzmu u obzir sve aktuelne vesti. S obzirom da sve više finansija ulazi u tržište, više kupaca će uticati na cenu. Aleksandar Tabak, direktor PUBLIQ-a je rekao:

“Opšte usvajanje, institucionalni tok sa stvaranjem fjučersa i derivata iz CME i drugih hedž fondova, kao i usvajanje bitkoin plaćanja od strane značajnih korporacija, tok ICO-a je konstantan i održava napredak.”

Tehnička pitanja

Pored jednostavnih pitanja koja se tiču tržišnih nesuglasica, drugi vide probleme sa menjačnicama kao potencijalnim izvorima odstupanja vrednosti. Nije tajna da je Coinbase pretrpeo tehničke probleme, čak i ograničio transakcije zbog preopterećenja servera. Takva vrsta brige bi jasno mogla da dovede tržišta u kratkoročnu paniku prodaje. Prema Amos Meiriju, suosnivaču i generalnom direktoru Colu:

“Na cenu bitkoina utiče Nasdaq listing, vesti i velike menjačnice u svetu koje prate mogućnost za bitkon fjučerse. Obično se vidi skok u ceni kada imamo mnogo ljudi koji žele da ga kupe, ali nisu mogli da deponuju pošto su berze zatvorile vrata, dok su ostali koji žele da prodaju imali probleme zbog bankarskog sistema i poreskih propisa.”

Bez obzira na sve, vest dana je pozitivna za bitkoin korisnike, jer je još jedan veliki pad propraćen velikim skokom. Ako su stručnjaci u pravu, ova cena bi trebala da bude stabilna i može se povećati.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić