Bitkoin, najvrednija kriptovaluta i decentralizovani čuvar vrednosti s tržišnim udelom od 270 milijardi dolara, proglašen je terminom godine 2017. na Investopediji.

Najpopularnija ključna reč

Na osnovu rezultata pretrage i obima, bitkoin je nadmašio Trumpcare, ICO, Blockchain i FAANG i postao najtraženija i najpopularnija ključna reč na Investopediji, najčešće korišćenoj online  platformi za rečnik za ključne finansijske reči.

Naglašavajući masovnu stopu rasta bitkoina u pogledu cene, tržišnog ograničenja, korisničke baze, aktivnosti korisnika i aktivnosti programera, tim Investopedije je napisao:

"8.000 dolara! 11.000 dolara! 20.000 dolara ?! 2017. godina je bila godina bitkoin manije. Kriptovaluta je počela godinu sa 1.000 dolara i od tada je porastao više od 1.500%. Dok neki kažu da je Bitkoin balon, njegov agresivan rast dominirao je u glavnim medijima i sektoru finansijskih usluga. 2017. godine viđeni su prvi bitkoin milioneri, kao i uvođenje bitkoin fjučersa. Sa samo 1.000 korisnika koji poseduju više od 40% valute, prema nekim izveštajima, investitori pažljivo posmatraju da li će cena pasti ili nastaviti da raste."

Iako je Bitkoin pao iza Ripple-a, Lajtkoin-a i Itirijuma po profitabilnosti investicija i rastu cena 2017. godine, to je jedina kriptovaluta koju su usvojile vodeće finansijske institucije i pružaoci usluga u tradicionalnoj finansijskoj industriji.

Najzastupljenija, najveća svetska investiciona banka JPMorgan, Goldman Sachs, najveća menjačnica na globalnom tržištu Chicago Board Options Exchange (CBOE), CME Group, Nasdaq, New York Stock Exchange (NYSE) i Cantor Fitzgerald su integrisali bitkoin u svoje postojeće infrastrukture ili najavljena podrška za kriptovalute.

Usvajanje vodećih finansijskih firmi

Generalni direktor kompanije Goldman Sachs Lojd Blankfein je zapazio da je, kao što je fiat (tradicionalne valute) bio naslednik sada ukinutog zlatnog standarda, bitkoin bi mogao postati sledeći međunarodni standard za novac. Blankfein je objasnio da je prvi put javno odbijen sistem deviznih valuta zbog nedostatka osnovne vrednosti. Pet dolara je vredelo pet dolara, jer je vlada tvrdila da je tako, ne zato što je predstavljao pet dolara vrednog zlata.

"Pomerite se malo dalje i dobijate bitkoin koji nije fiat valuta, tako da ne verujem i to mi se ne sviđa. Sa druge strane, ako to funkcioniše, kažem da je možda to prirodno napredovanje od kovanog novca do digitalnog novca ", rekao je Blankfein.

Pored usvajanja i prihvatanja od vodećih finansijskih firmi, cena bitkoina je porasla za više od 15 puta u 2017. godini, sa manje od 900 dolara na 15.700 dolara.


 

Pripremio: Nikola Mosurović