Bitkoin (BTC) investitor je navodno izgubio pristup fondovima u vrednosti većoj od 12,9 miliona dolara nakon što nije uspeo da zabeleži lozinku za svoj novčanik.

U onome što bi moglo postati najnovija lekcija za širu korisničku bazu bitkoina, Reddit nalog u/lumanubrecon je tvrdio da je 26. novembra njegov saldo od 1.800 BTC-a bio van dosega.

Nevolja sa pamćenjem

Korisnik je rekao da su novčići prvobitno uskladištene u takozvanom "Brain Wallet-u" tokom 2016. Kada je pokušao da povrati pristup novčaniku koristeći lozinku stvorenu u to vreme, novčanik se nije otključao.

Brain Wallet je oblik bitkoin novčanika koji obično ne sadrži fizički ili digitalni zapis svoje lozinke. Umesto toga, korisnici stvaraju lozinku koju je lako upamtiti, ali je teško probiti. Primer je jednostavna rečenica koja zamenjuje standardna slova za simbole koji podsećaju na ta slova.

„Pored pamćenja fraze lozinke, zapisao sam je i u svesci. Onda, kad sam ukucao frazu lozinke, on ne generiše adresu na koju sam poslao 1800 BTC-a“, objasnio je u/lumanubrecon u pratećem postu.

Činjenica ili fikcija, sigurnost novčanika je neophodna

Analiza tvrdnje dovodi do nekoliko pitanja. Prema podacima iz nadzornog resursa Bitinfocharts, samo dva novčanika sa početnim bilansom od oko 1.800 BTC pojavila su se u 2016. Oba su zabeležila više naknadnih ulaznih transakcija, dok je 1.000 BTC (7,16 miliona dolara) povučeno iz jednog od njih u 2017. godini.

Moderator Reddita je naknadno označio post kao „verovatno lažan“. BashCo, moderator r/Bitcoin subreddita, ciljao je na Brain Wallet-e kao sredstvo za čuvanje bitkoina.

„Zašto se zove Brain Wallet kada neko ko ima stvarni mozak nikada ne bi učinio nešto tako glupo? Priča je toliko glupa da pretpostavljam da nije stvarna”, tvitovao je.

Bez obzira na autentičnost žalbe, međutim, potreba za zaštitom privatnih ključeva za kripto bilanse i dalje privlači pažnju u 2019. godini.

Kao što je izvestio Cointelegraph, posvećeni cilj da korisnici preuzmu kontrolu nad svojim udelima održaće svoj drugi godišnji događaj 3. januara iduće godine. Poznat kao Proof of Keys, ovaj događaj zahteva od svakoga ko je vlasnik kriptovalute da kontroliše svoje privatne ključeve.

U međuvremenu, u ponedeljak, najnoviji nalazi sa berze Binance otkrili su da velika većina institucionalnih ulagača koji koriste njegove usluge - 92% - nije kontrolisalo svoje privatne ključeve.