Kapacitet bitkoin (BTC) “Lightning Network” (LN) je prevazišao 2 miliona dolara prošle nedelje, 23. decembra, prema podacima od strane sajta za BTC statistike bitcoinvisuals.com.

Uprkos opadajućem tržištu koje traje cele godine, kombinovano sa nedavnim padom tržišta nazvanom “kripto zima”, bitkoin “Lightning Network” je doživeo snažan rast kroz 2018. godinu.

Od 23. decembra, kanali nodova koji podržavaju Lightning protokol za skalabilnost su uspeli da obezbede kapacitet od 496,8 BTC, što je skoro dostiglo tačku od 500 BTC. U tom trenutku, ova količina je vredela oko 2 miliona dolara.

Broj kanala koji povezuju nodove je po prvi put značajno porastao u zadnja dva meseca, sa ukupno 14.352 jedinstvenih kanala do kraja decembra.

Kao što je Cointelegraph prethodno objasnio, skalabilnost je jedan od najvećih problema za bitkoin mrežu. Uprkos mnogim poboljšanjima napravljenim u poslednjih 10 godina, ekosistem nekada nije sposoban da savlada rastući broj korisnika i transakcija, što može da drastično poveća vreme čekanja za transakcije od par minuta do nekoliko dana.

BTC Lightning Network, drugi sloj protokola za plaćanje koji funkcioniše iznad BTC blokčeina, ima za cilj da reši probleme skalabilnosti korišćenjem kanala plaćanja - bezbedan i brz način da se izvrši transakcija između broja korisnika bez njihovog evidentiranja na blokčeinu do trenutka kada se kanal zatvori.

Kraj 2018. godine je obeležen sa nekoliko izveštaja koji pokazuju da su kripto preduzeća trenutno profitabilni tokom “kripto zime”. Na primer, broj kripto automata postepeno raste, sa 209 mašina koji operišu širom sveta u decembru.

Kanadska kompanija za rudarenje BTC-a, Hut 8, napravila je profit od rekordnih 13,5 miliona dolara u trećem kvartalu 2018. godine, dok je Japanski IT velikan GMO izjavio da je njihov kripto biznis, uključujući proizvodnju opreme za rudarenje i njihova kripto berza, zaradio 2,6 milijardi jena (22,8 miliona dolara) tokom istog perioda.

Međutim, neki kineski rivali su navodno počeli da prodaju opremu za rudarenje “na kilo”, u odnosu na cenu prema jednoj jedinici opreme.

 

Pripremio: Marko Mihajlović