Cena bitkoina je pala ispod nivoa od 7.000 dolara (7. avgust) , da bi pala na rekordno nizak nivo u sredu (8. avgust) koja nije viđena od sredine jula dok 99 od 100 novčića na CoinMarketCap-u beleži gubitke.

Market visualization from Coin360

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

U vreme pisanja članka, cena bitkoina je oko 6.499 dolara što je za 8,5% manje nego prethodnog dana. U ove tri turbulentne nedelje videli smo da je bitkoin skočio, a zatim pao za 20%.

 

Bitcoin’s weekly price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Pad ispod 7.000 dolara koji je zabeležen u utorak govori nam da je novčić kompletirao svoj krug od kada je njegova cena značajno skočila, za čak 1.000 dolara u samo dva dana (17. jul dan prestanka rasta cene).

Komentatorima ostaje nejasno koji su motivi koji stoje iza iznenadnog rasta cene bitkoina koji je kontinuirano beležio porast proteklog meseca zabeleživši svoj maksimum na nivou od 8.450 završivši svoj dvonedeljni rast u tom trenutku.

U avgustu, uprkos novostima o regulisanoj platformi za digitalnu imovinu od strane Intercontinental Exchange-a i poteza od strane Goldman Sachs-a koji planira ponudu kripto kastodi usluga, tržišta su ipak počela sa "propadanjem", a bitkoin zabeležio pad svoje vrednosti od 15% u proteklih sedam dana.

Najnoviji padovi dolaze nekoliko sati nakon što su američki regulatori objavili da su produžili rok za odobravanje predloga SolidX-a i VanEck-a za fondove berzanskog indeksa bitkoina (ETF).

Ovo preciznije, sugerišu izvori, je izazvalo pad cena, dok drugi kao što je bivši direktor Morgan Stanley-ija Kejtlin Long tvrdi da sve veće usvajanje i prihvatanje proizvoda na bazi bitkoina dovodi do gušenja cena (njen tvit objavljen 6. avgusta).

"Ušli smo u eru "delimične rezerve" bitkoina".

Altkoini su takođe pretpreli velike gubitke ove nedelje. Itirijum nije uspeo da isprati bitkoinov rast cene u julu, ali je ipak uspeo izgubiti dosta na vrednosti, zabeleživšii pad od oko 10%, a mesečni od čak 35%.

Vrednost itirijuma u vreme pisanja članka je oko 366 dolara, što je ujedno najmanja itirijumova cena u 2018. godini koja je viđena još jedino početkom aprila ove godine.

Ethereum’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Od prvih top deset novčića navedenih na listi CoinMarketCap-a, IOTA (MIOTA) i EOS su zabeležili najveće gubitke, vrednost im je opala za preko 17% u periodu od 24 časa i njihova trenutna vrednost je oko 0,65 i 5,90 dolara (u vremem pisanja članka).

Ripl je zabeležio gubitak vrednosti od oko 16,3% i njegova trenutna vrednost je 0,34 dolara po jedinici.

Ukupna tržišna kapitalizacija je sada oko 229 milijardi dolara, brojka koja je poslednji put viđena u novembru 2017. godine.

 

Chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Grafikon ukupne tržišne kapitalizacije sa CoinMarketCap-a.


 

Pripremio: Bojan Zečević