Četvrtak, 30. avgust, kripto tržišta su danas naširoko iskusila korekcije, dok su top 10 koina po ukupnoj tržišnoj vrednosti izgubila između 1,5% do 5% tokom dana. Svi osim 13 manjih altkoina rangiranih među prvih 100 su u padu (crvenom), kako nam pokazuju podaci sa Coin360.

Market visualization from Coin360

Vizuelizacija tržišta sa Coin360

Bitkoinova cena je trenutno oko 6.942 dolara (u vreme pisanja članka), što je pad od 1,52% tokom ovog dana, sudeći po Cointelegraph-ovom indeksu cena bitkoina.

Probijajući barijeru od 7.000 dolara ranije ove nedelje, najveći koin je u padu od juče (29. avgust).

Bitcoin’s 7-day price chart. Source: Cointelegraph Bitcoin Price Index

Grafikon nedeljnog kretanja cene bitkoina. Izvor: Cointelegraph indeks cene bitkoina

Tokom nedelje, bitkoin je i dalje u porastu, za nekih 6%, dok na mesečnom nivou beleži pad vrednosti od 15%.

Itirijumova vrednost je 284 dolara (u vreme pisanja članka), što je za 3% veća cena u odnosu na protekli dan, ali sa smanjenim rastom u odnosu na prethodnih nekoliko dana. Altkoin se sada vratio u trgovinski opseg koji je beležio od 20. do 27. avgusta. Itirijumova cena je ove nedelje porasla za manje od 1% dok je na mesečnom nivou zabeležen pad vrednosti od čak 39%.

Ethereum’s 7-day price chart. Source: Cointelegraph Ethereum Price Index

Grafikon nedeljnog kretanja cene itirijuma. Izvor: Cointelegraph indeks cene itirijuma

Među top deset koina, Stelar (XLM) je pao za 2,86% i njegova cena je 0,22 dolara, ripl (XRP) je izgubio oko 2,96% i njegova trenutna cena je 0,33 dolara, bitkoin keš (BCH) je pao za 3,17% i njime se trguje za 538,77 dolara. Lajtkoin (LTC) je frakcionalno pa za nešto manje, odnosno 2,41% i njegova trenutna cena je oko 60,50 dolara.

EOS (EOS) je juče zabeležio rast vrednosti od 12%, dok je danas njegova vrednost opala za 3% i njime se trenutno trguje za 6,05 dolara u vreme pisanja članka.

IOTA (MIOTA) je takođe pogođena korekcijom cena. Nakon protekle nedelje izuzetnog rasta cene što bi mogao biti odgovor na partnerstvo sa japanskim ICT grupom Fujitsu koje donosi novi proof-of-concept (PoC) za revizijsku rutu. IOTA je izgubila 4,68% svoje vrednosti tokom prethodnog dana i njena trenutna vrednost je oko 0,71 dolar.

IOTA’s 7-day price chart. Source: CoinMarketCap

Grafikon nedeljnog kretanja cene IOTA. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 225 milijardi dolara u vreme pisanja članka, što je za 8 milijardi manje u odnosu na prethodni dan, a 12 milijardi manje u odnosu na ovonedeljnu rekordnu cifru od 232,2 milijarde dolara.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies from CoinMarketCap

Grafikon nedeljnog kretanja ukupne tržišne kapitalizacije sa CoinMarketCap-a

Dok tržište posrće, ove nedelje je zabeležen napor globalnih regulatora u cilju povećanja transparentnosti, a potencijalno uz to ide i strožiji nadzor nad kripto sektorom.

Prema novom Bloomberg-ovom izveštaju, ministri ekonomije i finasija iz 28 zemalja Evropske Unije održaće neformalni sastanak početkom septembra o izazovima koje predstavljaju digitalna sredstva i mogućnostima pooštravanja regulative. Poljski zakonodavci su takođe ove nedelje predstavili novi dugo očekivani nacrt zakona kako bi razjasnili aktuelnu politiku kripto oporezivanja u zemlji.

Imajući u vidu nedavne komentare Čarli Lija o padu tržišta, kako je to prilika za zajednicu da se fokusira na postizanje usvajanja kripta. Yahoo Finance je ove nedelje integrisao trgovanje bitkoinom, itirijumom i lajtkoinom, a tu vest je pozdravio Antoni Pompilano iz Morgan Creek Digitals-a navodeći da je to jak optimistični znak da se "kripto virus širi".


 

Pripremio: Bojan Zečević