Cene bitkoina u četvrtak, 22. marta, pale su za oko 4 posto, a potom su usledili i altkoini nakon kontroverznog regulatornog problema na kripto menjačnici Binance.

Bitkoin je porastao iznad 9.000 dolara 20. marta i pronašao široku podršku na tom nivou pre nego što su vesti koje su uključivale Binance i japanske regulatore oborile cenu za 500 dolara u nekoliko sati.

BTC Price in USD March 22

BTC Price in USD March 22
Izvor: cointelegraph.com/bitcoin-price-index

Usledilo je tržište altkoina, top 10 valuta gubi oko 50 posto više od bitkoina u odnosu na dolar, prema podacima o kursu sa Coin360.

Coin360

Lokalni japanski mediji Nikkei je 22. marta obajvio da je Binance iz Hong Konga, koja je trenutno najveća svetska menjačnica po obimu trgovine, trebalo da obustavi operacije na teritoriji Japana zbog neuspeha da se registruje u Finansijskoj upravi.

Blumberg je zatim objavio izveštaje, koji su počeli da se šire po društvenim medijima.

U to vreme, neki privatni izvori su opovrgnuli informacije, objavljujuću snimke ekrana gde Binance-ov suosnivač odbacuje navedeni problem.

Izvršni direktor Žao Čangpeng je poricao glasine, opisujući Nikkei-no izveštavanje kao "neodgovorno novinarstvo".

Pre debakla, investitori u kriptovalute su blago reagovali na pozitivne događaje vezane za regulativu na drugoj strani sveta na samitu G20 u Argentini.

Nedostatak blanko ograničenja od učesnika i podrška odgovornim međunarodnim legislativnim naporima vratila su mir na prethodno nestabilna tržišta.


 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić