Bitkoin (BTC) parabolički napredak je probio nivo od 12.000 dolara i njegova dominacija na tržištu prelazi 60% po prvi put od aprila 2017. godine, prema podacima sa CoinMarketCap-a od 26. juna.

Nakon ubrzane apresijacije proteklih dana, cena bitkoina je dostigla nivo koji nije viđen još od završetka “bull run-a” iz 2017. godine.

Uspeh je došao na račun altkoina, koji do sada nisu uspeli da proizvedu slične performanse. Kao rezultat toga, bitkoin dominacija BTC-a u ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji kriptovaluta sada iznosi 62% - više nego u bilo kom trenutku u protekle dve godine.

Tržišna kapitalizacija bitkoina sada iznosi 226 milijardi dolara, a ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi 365 milijardi dolara.

Sa 12,5% rasta na dnevnom nivou, BTC/USD par nadmašuje i itirijum (ETH) koji je zabeležio rast od 6,2% u istom periodu, dok je ukupna tržišna kapitalizacija prešla nivo od 35 milijardi dolara prvi put od avgusta prošle godine.

Bitkoin komentatori su se radovali najnovijim podacima o dominaciji, pa je poznati Tviteraš Armin van Bitcoin rekao da nije imao poverenja u CoinMarketCap i da je stvarni broj bio bliže 95%.

“Ako je novčić centralizovan, jedna količina novčića je izrudarena pre puštanja blokčeina u funkciju, ima mali obim trgovanja, nije uvršten u ponudu na više od jedne berze ili je vezan samo za (bitkoin) trgovanje, tržišna kapitalizacija je besmislena. Većina novčića se uklapa u te kriterijume”, pojasnio je.

Drugim rečima, dok je bitkoin dugogodišnja, ustanovljena kriptovaluta, potencijalna količina novih altkoina je praktično neograničena, što može narušiti indeks ukupne tržišne kapitalizacije. 

Ranije je Cointelegraph izveštavao o tehničkoj metrici cene bitkoina koja je sugerisala da je fer cena za kriptovalutu do kraja 2019. godine oko 21.000 dolara. Time bi nadmašila prethodnu rekordnu cenu iz 2017. godine za oko 1.000 dolara.