Uprkos špekulacijama da li bi bitkoin fjučersi učinili kupovinu bitkoina jednostavnijom, ubrzo nakon puštanja CBOE fjučersa u trgovinu izazvalo je ogroman porast valute. Trgovanje fjučersima je počelo u petak 10. decembra u 17h, po ceni od 15.000 dolara, što odgovara ceni jednog bitkoina na berzi Gemini.

Otprilike pet sati kasnije, cena bitkoina porasla je na 16.800 dolara na berzi Gemini. Fjučersi koji ističu u januaru 2018. godine se trguju na 18.500 dolara, što je povećanje od 3.500 dolara. Ovaj brz rast cena fjučersa već je pokrenuo dva "okidača" i preti da će pokrenuti treći. CBOE je implementirao takozvane okidače kako bi trgovcima omogućio da se zaustave i preispitaju u slučaju velikih korekcija cene. Svaka dobit ili gubitak od više od 10% pokreće prekid od dva minuta za trgovanje, dok će korekcija od 20% ili više uzrokovati pauzu od pet minuta.

Kao što smo večeras već objavili, CBOE lansiranje bitkoin fjučers proizvoda (koji se trguje pod "XBT" tikerom) izazvalo je toliko oštro povećanje potražnje da se veb lokacija berze skoro odmah pala. U proteklih pet sati, oko 2.000 ugovora je promenilo vlasnika. Svaki ugovor predstavlja jedan bitkoin, što implicira obim trgovanja veći od 30 miliona dolara za samo nekoliko sati. Ovo je naročito važno s obzirom da trgovci na Vol Stritu obično rade samo od ponedeljka do petka.  Izgledi su dobri da će sutra zaista biti veliki dan.


 

Pripremio: Nikola Mosurović