Nemačka kompanija za rudarenje bitkoina (BTC) Northern Bitcoin je potpisala ugovor o kupovini skoro 5.000 mašina za rudarenje od Bitmain-a i Canaan Creative-a, kompanija je potvrdila u saopštenju za medije 1. jula.

Northern, sa sedištem u Frankfurtu i operacijama u Norveškoj, ima za cilj da udvostruči svoje kapacitete - tenutno radi sa 55 petaheša u sekundi.

Proširenje je deo dugoročnog plana skaliranja s fokusom na održivu energiju koji je počeo prošle nedelje, objasnili su zvaničnici, budući da sektor rudarenja bitkoina postaje sve popularniji i konkurentniji.

“Nabavka traženog hardvera je veliki uspeh za našu kompaniju”, izjavio je Mortiz F. Jager, tehnički direktor kompanije Northern u saopštenju za medije.

“Sa udvostručenjem naše rudarske opreme samo nekoliko dana nakon početka našeg skaliranja na globalnom nivou, postavljamo tempo kojim želimo da zauzmemo vodeću poziciju u brzorastućem sektoru u narednim godinama.”

Najava je stigla u isto vreme kada je ukupna heš stopa bitkoin mreže dostigla najnovije rekorde. Od ponedeljka taj broj je premašio 69 kvintiliona heša u sekundi (što je investitor Kevin Ruk primetio) veći broj od zrna peska na planeti.

U međuvremenu, iz Northern-a su dodali da će u budućnosti tražiti otvaranje novih lokacija na još neobjavljenim lokacijama.

Prošle nedelje je američki operator rudarenja Plouton Mining objavio izgradnju nove farme u Kaliforniji, koja će postati najveća solarna instalacija u Severnoj Americi.

Kako je izvestio Cointelegraph, trenutne procene ukazuju da oko 74% svetske aktivnosti u oblasti eksploatacije bitkoina dolazi iz održivih izvora.