Depozitarne akcije kineskog bitkoina (BTC) rudarskog giganta Canaan Creative-a zabeležile su pad vrednosti od 40 procenata od novembarske inicijalne javne ponude (IPO).

Canaan je bio prvi bitkoin rudarski gigant koji je izašao u javnost na velikoj američkoj berzi i uspešno se kretao kroz IPO. Međutim, akcije rudarskog giganta pretrpele su snažan pad od početka IPO-a 21. novembra. Vrednost cene kompanije porasla je čak 13 dolara po akciji na dan lansiranja i od tada pada do današnje vrednosti od 5,25 dolara, što predstavlja pad cene od 40%.

Nakon što nije uspeo da osigura IPO u Hong Kongu prošle godine, Canaan se obratio Sjedinjenim Državama, nadajući se da će prikupiti 400 miliona dolara. Međutim, kompanija je uspela samo da prikupi 90 miliona dolara, manje od 25% od planiranog iznosa.

Canaan je pretrpeo zastoj kad je postalo jasno da se njegova najveća podrška, Credit Suisse, odlučila povući nedelju dana pre IPO-a. Prema ljudima koji su upoznati sa temom, Credit Suisse je bila zabrinuta da li ponuda može obezbediti dovoljno naloga.

Canaan-ov konkurent takođe podnosi IPO kod SEC-a

Bitmain, najveći konkurent  Canaan-u, je krajem oktobra bez pompe podneo prijavu za IPO pri američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC).

Anonimni izvori su u to vreme rekli da je nemačka multinacionalna Dojč banka sponzorisala aplikaciju. Iako nijedan javni cilj nije objavljen, izveštaji su ranije predviđali da bi iznos mogao biti između 300 i 500 miliona dolara.

S obzirom da najveći konkurenti Canaan-u diše uz vrat, mogućnost da Canaan izgubi tržišnu poziciju uskoro bi mogla postati stvarnost. Pogotovo sada kada je suosnivač Bitmain-a i  milijarder Vu Jihan ponovo došao na čelo kompanije, najavljujući nove prodajne inicijative za privlačenje novih klijenata.