Rudari bitkoina (BTC) žele da koordiniraju tržište kako bi maksimizovali prihode u susret halvingu 2020.

Da li rudari kontrolišu tržište?

To je bio zaključak nove bitkoin analize cena od strane popularnog trgovca Filb Filb-a, nakon što se BTC/USD par približio nivou od 9.000 dolara 17. jula.

Najveća kriptovaluta je ove nedelje doživela značajan pad pritiska nakon nestabilnog perioda, dok analitičari ostaju u neskladu oko toga koji faktori pokreću tržište.

Filb Filb, međutim, ne može da zamisli da će bitkoin ove godine imati nove padove, jer rudari žele da optimizuju svoju profitabilnost koliko god je moguće. Oni su, tvrdi on, snažno kontrolisani.

“Kao što je sam Satoši ispravno ukazao da će cena robe težiti proizvodnim troškovima. Zašto? Zato što će rudari prodavati prema potražnji gde je prihod po jedinici veći od troškova te jedinice. Isto tako, kolektivno se destimulišu da prodaju kada je cena manja od troškova”, rezimirao je u analizi.

Pozitivna strana rudarenja

Prema navodima Filb Filb-a, srednjeročna akcija najverovatnije dolazi od bitkoin rudara koji prodaju svoje izrudarene novčiće, a to se vidi sa brojnim prodajnim nalozima od po 12,5 BTC-a.

Trenutna nagrada za izrudareni blok je 12,5 BTC-a, a od maja 2020. će biti 6,75 BTC-a.

Oni štite buduću proizvodnju, dok su postojeći granični troškovi proizvodnje još uvek niski, objašnjava on.

“Sve vreme sam govorio tokom opadajućeg trenda na tržištu o ovim nalozima od 12,5 BTC-a”, kaže on. “Ove godine su nestali tokom trenda rasta i ponovo su se pojavili kada je bitkoin vredeo 13.000 dolara.”

Filb Filb ima teoriju da su rudari možda usporili svoju prodaju pre halvinga kako bi stvorili novi halving mehur, što bi predstavljalo manjak ponude i mogućnost da se maksimizuje njihov prihod po jedinici. Zatim će braniti nove troškove proizvodnje ili će ih duplirati u odnosu na prethodni koji je bio na nivou od 6.500 dolara za bitkoin. 

Kako je izveštavao Cointelegraph, bitkoin rudarenje se transformisalo tokom 2019. godine, sa profitabilnošću koja je pala u 2018. na bolje rezultate od očekivanih širom sektora i široko rasprostranjenim planovima za otvaranje novih objekata.