Na ovogodišnjem BlokShow u Aziji Jangdnong Deng, glavni naučni saradnik za veštačku inteligenciju blokčein startapa Matrix, objasnio je kako bi stavljanje Veštačke inteligencije (AI) u ekosistem blokčeina omogućilo korištenje računarskih snaga bitkoina za naučne inovacije.

Prema Dengu, trenutna računarska snaga koja se koristi u bitkoinovim rudarskim operacijama je 8.23x10²² operacija sa float point-om u sekundi (FLOPS), dok je ukupna računarska snaga u svetu 1.2x10²³ FLOPS. Prema ovim proračunima, Bitkoin rudarenje troši 17% ukupne globalne računarske snage, opravdavajući česte optužbe da je bitkoin rudarenje rasipničko.

Matrix pokušava da ponovo pronađe algoritme za rudarenje uključivanjem AI u jednačinu kroz Bajesov sistem rudarenja koji koristi algoritam Monte Carlo lanca Markov (MCMC). S obzirom da ova izračunavanja funkcionišu slično tradicionalnim rudarskim funkcijama, dobro funkcionišu za bitkoin rudarenje.

Kako Deng tvrdi, koristeći AI, računarska snaga koja se koristi za verifikaciju transakcija na bitkoin mreži može se primeniti za druge načine korišćenja izvan sveta kriptovaluta.

Jedan primer koji je dao svoje naučno istraživanje - simulacija mrežnog mozga zahteva otprilike 1018 FLOPS-a, dok kompletna simulacija metaboličkih mreža zahteva 1025 FLOPS-a.

Prema Dengu, drugi važni slučajevi ne-kripto upotrebe koji zahtevaju masovnu računarsku moć su simulacije hemijskih reakcija, medicinske dijagnoze i složeno finansijsko modeliranje.

Intel je nedavno predstavio patent za sistem zasnovan na blokčeinu, koji takođe radi na iskorišćavanju energije koja se koristi u rudarenju kriptovaluta za naučni razvoj - u ovom slučaju posebno za genetske sekvence.

Konferencija BlockShow Azija u novembru je pored Matrixa uključivala i brojne inovativne projekte. 1.500 preduzetnika i stručnjaka okupilo se na događaju u Singapuru kako bi podelii i otkrili najnovija dostignuća u industriji.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić